Foto Dirk Vertommen

Kleinzoon oud-burgemeester opent dorpscafé in voormalig gemeentehuis

SINT-KATELIJNE-WAVER, MECHELEN - Samen met enkele vrienden heeft William Van Dessel (31) het voormalig gemeentehuis in Sint-Katelijne-Waver een jaar lang helemaal verbouwd. Eind volgende week opent hij er Den ouden burgemeester, een sfeervol dorpscafé met keuken. “Het is een eerbetoon aan mijn grootvader Michel die hier ooit burgervader was, hij was een vaderfiguur voor mij”, zegt William. Zijn grootvader zaliger krijgt er zelfs zijn eigen tripel op de tap.

Horeca is William Van Dessel op het lijf geschreven. “Mijn eerste weekend- en vakantiejobs deed ik hier in de horeca in het dorp. Tijdens mijn professionele carrière beproefde ik mijn geluk eerst in een andere sector”, vertelt hij. William begon in een bank te werken, maar dat bleek niet zijn ding. “Ik deed het niet graag, het bleef kriebelen.”

Daarop ging hij werken bij Gusto in Bonheiden, de zaak van een vriendin. “Dat was zó plezierig. Ik heb er mijn job van gemaakt”, zegt hij. Na zijn uren tapte William ook in café Den Olifant in de Mechelse stationsbuurt en ondertussen is hij aan zijn derde jaar bezig als uitbater van café Het Brughuis in Muizen.

In het voormalig gemeentehuis op de Markt van Sint-Katelijne-Waver opent hij binnenkort zijn eerste eigen zaak: Den ouden burgemeester. “Wat je hier ziet, komt van begin tot eind uit mijn hoofd.” De naam van zijn zaak draagt hij op aan zijn grootvader Michel. Hij stierf in 2018 op 90-jarige leeftijd en was van 1977 tot 1982 burgemeester in de tuinbouwersgemeente, en van 1965 tot 1981 ook volksvertegenwoordiger.

“Maar bovenal was hij voor mij een vaderfiguur. We woonden praktisch naast elkaar. Van bij ons thuis liep er een pad naar zijn tuin. Mijn grootvader was mijn grote voorbeeld. Toen hij stierf, waren we er allemaal kapot van. Ooit moest ik iets doen met dit gebouw, een iconisch gebouw in onze gemeente”, vertelt William.

William, met op de achtergrond centraal zijn grootvader Michel. Foto Dirk Vertommen

Stoofvlees met chocolade

Toen het oud gemeentehuis in volle lockdown vrijkwam, aarzelde hij geen moment. “Dat was gewaagd. Van een kille grijze ruimte hebben we een gezellige bruine kroeg gemaakt waar je ook iets kunt eten.” Op de menukaart komen puur Vlaamse klassiekers zoals videe en stoofvlees met Gouden Carolus Classic én chocolade. “Als mensen er graag nog een schepje bij krijgen, zal dat kunnen. Net zoals vroeger”, zegt William.

Op zijn kaart, die iets weg heeft van een stembiljet, staan ook heel wat bieren. “Na een blinde proeverij hebben we als pils voor Bock pils gekozen.” Maar het meest bijzondere bier op zijn tap is ongetwijfeld Den ouden burgemeester, een tripel. “Daarvoor hebben we samengewerkt met brouwerij De Musketiers. Het resultaat is een floraal en kruidig bier van 7,8 graden, naar de smaak van mijn grootvader zaliger”, legt William uit. Speciale bieren zal je er uit een koelkast kunnen nemen en op een dressoir worden de sterkedranken aangeprezen.

Podium voor optredens

Op woensdag 23 maart opent William al een eerste keer de deuren voor familie en vrienden. “Dan vier ik mijn 32ste verjaardag.” Twee dagen later, vanaf vrijdag 25 maart, is iedereen welkom in Den ouden burgemeester. Centraal in het café is er ook een klein podium met oude spots uit een theater.

“Zondagavond 27 maart hebben we al meteen een klepper, een optreden van Jelle Cleymans”, zegt William. Klanten moeten wel reserveren. “Om 18u kunnen ze eerst iets bestellen om te eten, vanaf 20u30 is er dan het optreden. Dat soort evenementen willen we in de toekomst meer doen”, vertelt hij.

Voor feestjes, vergadering en tastings is er ook ‘het klein bureauke’. “Bij mijn grootvader thuis was dat een kamertje waar we ons als kind konden amuseren. Er komt een tafel die je kunt omvormen tot poolbiljart, een heel antiek bord voor een wedstrijdje darts en een televisietoestel om naar het voetbal te kijken”, vertelt William.

Het voormalig gemeentehuis, straks een dorpscafé. Foto Dirk Vertommen

Mama helpt mee

In de zaak kan hij rekenen op de hulp van zijn moeder Christine. “Ik heb een sterke band met haar In het Brughuis helpt ze mij met schoonmaken en bereidt ze ook de saus en kookt ze de pasta voor onze spaghetti.”

Den ouden burgemeester is vanaf vrijdag 25 maart open: van woensdag tot en met zaterdag telkens van 10u30 tot middernacht, op zondag van 10 tot 22u. De nieuwe zaak heeft een Facebookpagina en is ook te vinden op Instagram.