Foto Joris Herregods

Mechelen pakt leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten aan met eigen website

MECHELEN - Leegstand is een aanhoudend probleem in Mechelen. Daarom schakelt de stad nog een versnelling hoger door ook bedrijfsgebouwen in het vizier te nemen. De jaarlijkse inventaris met leegstaande en verwaarloosde bedrijfsgebouwen die de stad aan de overheid bezorgt, wordt vanaf nu ook op de stadswebsite gepubliceerd. "Op deze manier kunnen we vraag en aanbod dichter bij elkaar brengen”, zegt schepen Greet Geypen (Vld-Groen-m+).

Leegstaande en verwaarloosde gebouwen worden steeds opgespoord en opgenomen in de stedelijke inventaris van Mechelen. Eigenaars van deze panden riskeren een heffing. Het doel is om elke onderbenutte ruimte zo snel mogelijk een nieuwe bestemming te geven.

Vlaams en stedelijk

Naast de lokale stedelijke inventaris van Mechelen voor leegstand en verwaarlozing, bestaat er ook nog een tweede inventaris op Vlaams niveau. Het gaat om een inventaris van leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten van minstens 5 are. Elk jaar voor 1 maart wordt deze lijst geactualiseerd en door steden en gemeenten verzonden naar de Vlaamse overheid. De stad gaat deze inventaris nu voor het eerst ook op de stadswebsite publiceren.

“Leegstaande en verwaarloosde bedrijfsgebouwen hebben een nefaste invloed op de onmiddellijke omgeving”, zegt Greet Geypen. “Ze degraderen het straatbeeld, trekken zwerfvuil en vandalisme aan en nemen de dynamiek weg. Het is belangrijk dat deze gebouwen zo snel mogelijk een nieuwe invulling krijgen. Daarom hebben we de Vlaamse overheid gevraagd of we deze lijst op onze stadswebsite mogen publiceren. Hiervoor kregen we recent groen licht. Op deze manier kunnen we vraag en aanbod dichter bij elkaar brengen.”27 bedrijvenDe lijst van 2022 voor de Vlaamse Inventaris van leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten is vanaf nu online te consulteren. Momenteel staan er 27 bedrijven op deze lijst, in 2021 waren er dat 31.

“Mechelen is een economische trekpleister. Vaak nemen ondernemers contact met de stad op, met de vraag naar een gepaste locatie voor hun onderneming. Ons aanspreekpunt bedrijvenbeleid tracht dan een gepaste match te vinden. Zo leggen we vraag en aanbod naast elkaar. Door nu een lijst te publiceren van leegstaande bedrijven kunnen geïnteresseerden sneller een opportuniteit ontdekken, waardoor leegstand sneller weggewerkt kan worden”, besluit Greet Geypen.