foto Bram en Rita 3 (1)

INTERVIEW: Rita Verreydt (CEO Uptime) en Bram Delaere (Partena Professional) over eerste mentor/mentee programma ADM

Vorig jaar in september koppelde netwerkorganisatie ADM 10 seniors aan 10 juniors uit andere bedrijven in het allereerste mentor/mentee programma. Het doel: kennis en inzichten met elkaar delen, duurzame relaties opbouwen en geïnspireerd worden om future proof te worden. Een half jaar nadat de duo’s werden gevormd, zullen alle deelnemers elkaar voor het eerst terugzien op 15 maart 2022. Made in strikte Rita Verreydt, CEO van Uptime (Cronos Groep) en Bram Delaere, Functioneel Analyst bij Partena Professional, voor een interview over hun traject tot hiertoe.

Hoewel ze zelf een achtergrond heeft in geschiedenis, draait Rita (62) al meer dan 30 jaar mee in de IT-wereld. Naast haar rol als CEO van Uptime zetelt Rita ook in het bestuur van netwerkorganisatie ADM. “Bij ADM kwamen we op het idee om mensen met ervaring in contact te brengen met jongeren. Aan de hand van mentorship wilden we hen kennis laten maken met het bedrijfsleven en antwoorden bieden op al hun vragen. Ik stelde mezelf kandidaat als mentor omdat ik op een leeftijd gekomen ben dat ik graag mijn ervaringen deel. Het is een heel verrijkende ervaring om met jongeren in contact te komen en open te kunnen praten met elkaar zonder dat er een werkgever-werknemer band bestaat.”

Ook Partena Professional is lid van ADM. Het vroeg zijn medewerkers wie er geïnteresseerd zou zijn in een dergelijk project. De 36-jarige Bram Delaere uit Lochristi greep deze unieke kans met beide handen. “Ik zit op een moment in mijn leven waarop ik volop zoekende ben naar wat ik wil en wat de volgende stap zou kunnen zijn op carrièrevlak. Toen deze trein passeerde heb ik geen moment getwijfeld om erop te springen.”

Rita en Bram zijn, zoals ze zelf zeggen, een match made in heaven. “Tijdens de speeddate hebben we elkaar maar 10 minuten gesproken, maar het buikgevoel zei meteen dat het goed zat”, aldus Rita. Toch konden ze hun partner niet zelf kiezen. “We mochten een top 3 opstellen van de personen waar we een klik mee hadden. Daarna werden de duo’s met elkaar gematcht. “Rita stond bij mij op nummer 1, dus dat zat meteen goed”, lacht Bram.

Klankbord gedurende een heel jaar

Het programma loopt een heel jaar. Hoe de duo’s dit invullen, kiezen ze zelf. “Ik laat het initiatief aan de mentee”, zegt Rita. “De jongeren zitten met de meeste vragen, zaken waar ze mee geconfronteerd worden op de werkvloer of waar ze over twijfelen. Bram legt deze op tafel en daar praten we dan telkens op een heel vrijblijvende manier over. We zien elkaar minstens 1 keer per maand. Ik probeer er dan telkens te zijn als klankbord en mijn eigen inzichten te delen.”

Bram geeft een voorbeeld: “Eén van de zaken waar ik mee zat is ‘mag je twijfelen?’. Wat doe je in situaties waar beslissingen moeten genomen worden? En wat zijn dan zaken die bepalen of je de knoop kan doorhakken? Rita vertelde me dat je voor jezelf goed moet uitmaken wie de personen zijn waarop je kan steunen. Je inner circle, als het ware. Welke meningen zijn belangrijk voor jou? Eens je je geruggensteund voelt, kan je in eer en geweten de beslissing nemen.”

Meerwaarde voor beide partijen

Het traject blijkt bovendien in beide richtingen zinvol. Ook Rita meent heel wat van Bram geleerd te hebben. “Het is een stukje zelfreflectie uiteraard. Bram komt met heel open vragen. Ik moet dan eerst bij mezelf nagaan: hoe ben ik daarmee omgegaan? Welke raad kan ik geven? Ondanks het feit dat ik zo veel verder sta in mijn carrière, laten zijn vragen mij toch ook opnieuw stilstaan bij waar ik zelf mee bezig ben. Je zou kunnen denken als CEO ‘ik weet het nu wel allemaal’, maar niets is minder waar. Ik heb dus zeker ook veel geleerd van Bram.”

Durf aan jezelf denken

Iets wat Bram zeker meeneemt uit het traject is dat je geen schrik mag hebben om te springen en eventueel te falen. “Je weet soms niet hoe diep het water is, maar zelfs al ga je kopje onder, je komt altijd wel terug boven”, vertelt hij.

“Ik vind het ook belangrijk om jongeren duidelijk te maken dat het ook rond hen draait”, vult Rita aan. “Bram heeft bijvoorbeeld enorm veel respect voor anderen en voor zijn werkgever. Dat is heel fijn, maar hij moet er ook voor zorgen dat hij de dingen blijft doen die hij graag doet. Op een bepaald moment kan je werkgever je dat misschien niet meer bieden en dan moet je verder durven kijken.”

Bram: “Ik zit op een fase in mijn leven waarop je soms denkt: ‘Is dit het?’ en dat is een teken dat het misschien tijd is om andere horizonten op te zoeken. Het was heel fijn om met Rita te kunnen praten over hoe zij hiermee is omgegaan en de volgende stap genomen heeft.”

Terugkommoment

Op dinsdag 15 maart worden de verschillende duo’s voor het eerst opnieuw bij elkaar gebracht op een terugkommoment. “Ik ben heel benieuwd hoe het met de andere duo’s gaat”, zegt Rita. “Het is fijn dat we onze ervaringen kunnen uitwisselen. Zo hebben wij er bijvoorbeeld, ondanks corona, voor gekozen om elkaar steeds fysiek te zien. We zijn onder andere gaan wandelen of samen iets gaan eten. Misschien hebben andere duo’s dit anders aangepakt en enkel online met elkaar gesproken.”

Het traject loopt nog tot september 2022. Of er daarna een tweede editie komt, zal afhangen van de feedback van deze duo’s. Rita en Bram zijn alvast voorstander. “Het is een ongelooflijke kans voor jongeren en een uitstekende formule. Ik had dit ook graag gehad toen ik jong was”, zegt Rita. “Het geeft senior profielen zoals ik bovendien de gelegenheid om te praten met mensen die, bij wijze van spreken, met hun twee voeten elke dag mee in de modder staan.”

Vriendschap voor het leven

En wat de vriendschap tussen Rita en Bram betreft, dat is er eentje voor het leven geworden. “Ik vond het fantastisch om Bram te leren kennen. Hij heeft me zelfs uitgenodigd bij hem thuis en voor mij gekookt. Daardoor worden de gesprekken ook al snel diepgaander dan enkel wat er zich op de werkvloer afspeelt. Je leert elkaar beter kennen. Het leven stopt ook niet om 17u. Wat ons betreft stopt ook onze vriendschap niet na dit traject.”