“Meer dan de helft (52%) van de zelfstandigen uit Vlaanderen gaf aan dat hun omzet gedaald is na de coronaperiode en zelfstandigen zeggen minder klanten (41%) en sociaal contact (55%) te hebben kunnen opbouwen. Toch komt ook heel wat veerkracht aan de oppervlakte bij onze zelfstandigen. Slechts 29% overweegt nu nog om te stoppen door het dalend omzetcijfer (33%), maar ook omdat het emotioneel te zwaar is (30%). 7 op 10 geeft aan niét te denken aan stoppen na twee jaar corona. Ook al houdt de onzekere wereldsituatie wel veel klanten weg zo blijkt”, luidt het bij het NSZ. Ongeveer 13% van de ondervraagden heeft personeel moeten ontslaan, al werkt ruim de helft zonder personeel.
Passie
Dat zelfstandigen ondanks alles hun passie verder willen zetten, vertaalt zich ook in het aantal faillissementen dat toch relatief laag bleef de voorbije twee jaar, ondanks de hevige schokken van de coronacrisis. “Dit is vooral te danken aan de talrijke beschermingsmaatregelen van de overheid”, aldus NSZ. “In de eerste plaats is er de verlenging van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Maar het gaat dan bijvoorbeeld ook over het moratorium op faillissementen en over uitstel, verlaging of vrijstelling van de RSZ-betaling, de crisisleningen of de uitbreiding van de technische werkloosheid”, klinkt het.
Oekraïne
Ook na corona is het leed nog niet geleden voor veel zelfstandigen. “40% ziet de toekomst negatief in, slechts 30% positief. De huidige oorlogssituatie heeft ook heel wat gevolgen voor onze zelfstandigen zo blijkt. 64% merkt dat de stijgende prijzen en onzekere wereldsituatie een negatieve invloed hebben op het aankoopgedrag van klanten. Voor 37% vertaalt zich dat ook in meer uitstel van betalingen/wanbetalingen. De zelfstandige moet beter beschermd worden als zich zo’n periodes van grote onzekerheid zich voordoen”, besluit de zelfstandigenorganisatie.