Gemeente Heist wil windturbines op industrieterrein

HEIST-OP-DEN-BERG - De gemeente wil graag een project met windenergie opgestart krijgen. Daarvoor wordt gekeken naar het industriepark, waar de gemeente eigen gronden heeft liggen én waar ook bedrijven interesse hebben om mee op de kar te springen.

Het zijn de gemeentelijke gronden in de industriezone langs de Liersesteenweg (N10) die in aanmerking komen voor het project. “Er zijn ook bedrijven die interesse hebben om mee op de kar te springen en om op hun terrein een eigen windturbine te plaatsen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening, Klimaat, Milieu en Duurzaamheid Sarah Wouters (Groen). “Om welk aantal het gaat? Vier tot vijf stuks zou heel mooi zijn, al kunnen we ons daar nog niet op vastpinnen. Het aantal zal afhangen van het draagvlak dat er is in de omgeving.”

Vertraging

De formele beslissing om de plaatsing te onderzoeken werd twee jaar geleden al genomen in het schepencollege. Toen werd een studiebureau aangesteld om een omgevingsvergunning op te maken. Naast de studie zijn er al verdere stappen genomen, al is er wel vertraging opgelopen. “We zijn in gesprek gegaan met de aanpalende eigenaars. Corona heeft het ons op dat vlak niet makkelijk gemaakt, zulke gesprekken zijn digitaal moeilijk te organiseren”, zegt schepen Wouters.