Foto Joren De Weerdt

Extra adresje voor smulpapen: Wafels en meer opent winkel

HERENTALS - Herentals is weer een lekker huis rijker. Sinds deze week is Wafels en meer ook in winkelversie te vinden, op de Lichtaartseweg. Buiten de openingsuren zijn de huisgemaakte wafels, taartspies en cakes van Anke Nevens (37) en Dave Vervecken (41) ook te vinden in een van hun vijftien wafelautomaten.

De wafelautomaten schoten de afgelopen maanden als paddenstoelen uit de grond in Herentals. Eerst eentje voor de deur van Anke’s Smulmobiel in Heesveld op de Molekens, daarna volgden er velen. Naast wafels, plaatsen ze ook brood en sandwiches in de automaten. “En hier achter de winkel plaatsen we ook een automaat met drank, dus het zijn niet allemaal alleen wafelautomaten”, lacht Anke Nevens.

Zij is sinds donderdag de trotse uitbaatster van de winkel Wafels en meer. “Dat was niet per se het plan, maar het is wel iets dat we allebei heel graag wilden”, vertelt ze. “Dave is van opleiding bakker. Hij heeft een tijd bij andere bakkers gewerkt, maar was intussen al een tijd aan de slag bij LU. Daar heeft hij nu loopbaanonderbreking genomen. Ik werkte vroeger in een kledingwinkel en stond met een foodtruck op de Herentalse vrijdagmarkt. Verder bezocht ik ook evenementen, bedrijfs- en privéfeestjes. Altijd met vrolijk versierde wafels en veel meer. Zoals poffertjes en versgemaakte churros.”

Vulronde

Tijdens de coronacrisis zetten Anke en Dave een eerste automaat voor hun deur. “Onze foodtruck werd aan de ketting gelegd. Niemand mocht nog feesten geven en op de markt moest je een mondmasker dragen. Vandaar het idee om onze klanten toch te blijven bedienen met Anke’s Smulautomaat. Dat werd een groot succes. We hebben intussen een overeenkomst met een bakker uit Herenthout en zitten aan vijftien automaten. Op enkele broodautomaten na, vind je er overal wafels in.”

Overdag zijn er drie vulrondes. De toestellen staan in Herentals, Herenthout, Oevel (Westerlo), Heultje (Westerlo) en Hulshout. “En ’s avonds rijdt Dave nog eens rond met extra brood. Zoals de bakkersronde van vroeger, doet Dave nu de automatenronde”, lacht Anke.

 

Naast de wafels, is Anke ook bekend om de gepersonaliseerde taarten die ze maakt. Foto Joren De Weerdt

Door het succes van de automaten groeit het idee om een fysieke winkel te openen en er met twee vol voor te gaan. “Het heeft nog een tijd geduurd eer we het juiste pand gevonden hadden. De Zandstraat is ontzettend duur en we willen absoluut onze woonst en onze winkel bij elkaar. Dat blijkt daar niet zo makkelijk. We hebben een dochter van 7, als zij in bed ligt, kunnen we nu nog doorwerken als we willen. Met een winkel op locatie is dat niet zo makkelijk”, beseft Anke.

Intussen ruilde het gezin de rustige woonwijk in voor een winkel met woonst op een grote steenweg naast een kruispunt van twee spoorwegen. “Dat was even wennen ja”, grijnst Anke. “Maar intussen zijn we het gewoon en zijn we blij dat hier veel passage is. Plus veel parkeergelegenheid. We zitten vlak naast een school en in het weekend zijn er heel veel fietsers en wandelaars op pad. Hopelijk zijn zij ook enthousiast over onze drank- en smulautomaten naast de parking.”

Stap voor stap

In de winkel zijn er, naast de zelfgebakken smulgerechten, ook nog snoep en chocolade te koop. “Dat maken we niet zelf. We kijken even de kat uit de boom of dat ook in trek is. Nu, vlak voor Pasen, is de chocolade wel op zijn plaats denk ik. Over enkele weken hopen we in het zaaltje naast de winkel ook enkele tafeltjes en stoelen te zetten zodat de mensen hun wafels met bijvoorbeeld een koffie hier kunnen nuttigen. We plannen ook een aanbod met belegde broodjes”, geeft Anke mee. “Maar stap voor stap. We zijn blij met wat we nu al voor elkaar gekregen hebben, wanneer de rest klaar is, zien we dan wel.”