Foto Jan Van der Perre

Restaurant Lima Nikkei brengt de Peruviaanse keuken naar Antwerpen

ANTWERPENOp 16 maart openen de deuren van restaurant Lima Nikkei, gelegen in de Grote Pieter Potstraat. De Peruviaanse keuken, die onderhevig is aan verschillende culturele invloeden, brengt hierbij een nieuw smakenpallet op de markt. Medezaakvoerster Mayra Linares Montano legt uit wat we op ons bord kunnen verwachten.

“We brengen de Nikkei-gastronomie van Peru naar België. Nikkei is een speciale vertakking van de Peruviaanse keuken. Deze fusiekeuken ontstond toen in de 19de eeuw Japanse migranten, op zoek naar werk, zich in grote getale in Peru gingen vestigen. Door het ontbreken van verschillende ingrediënten ter bereiding van Japanse gerechten zochten de migranten naar nieuwe producten. De mix van Japanse en Peruviaanse elementen leidde tot de creatie van de Nikkei keuken”, zegt Montano.

Wat is de link tussen Mayra Linares Montano, zelf afkomstig uit El Salvador, en de Peruviaanse keuken? Het antwoord is simpel, de liefde. Achter het fornuis vinden Montano’s echtgenoot met Peruviaanse roots, Luis Garcia, en Diego Salas, een jonge chef die reeds stage liep bij Maido in Peru, één van de beste Nikkei restaurants ter wereld.

Catering

Net zoals België heeft Peru een zeer grote eetcultuur. Chef en zaakvoerder Luis Garcia was steeds al gefascineerd door deze cultuur. “Door samen enkele keren op reis te gaan naar Peru kwamen mijn man en ik telkens enorm geïnspireerd terug naar huis. Hier moesten we wel iets mee doen. Met deze motivatie startte Luis een cateringzaak op gebaseerd rond de Nikkei keuken”, zegt Montano.

De reacties waren zo lovend dat het openen van een zaak de natuurlijke volgende stap was. De Nikkei keuken is in België zo goed als onbestaande. “We vinden verschillende Zuid-Amerikaanse restaurant terug, maar deze mixen verschillende landen van het continent. Met Lima Nikkei serveren we een unieke keuken”, aldus Montano.

Wat kunnen we verwachten? Een pure keuken waar de kwaliteit op nummer één staat. Dit zal ervoor zorgen dat de prijzen iets hoger zullen zijn, maar wat niet wegneemt dat een bezoek aan Lima Nikkei vooral een casual ervaring moet zijn. “Het is nu of nooit, en voor de Nikkei keuken is het duidelijk nu”, besluit Montano.