robobrick vds

Belgian Construction Award gaat naar… Vandersanden

Bij de eerste deelname heeft baksteenfabrikant Vandersanden uit Bilzen meteen een Belgian Construction Award in ontvangst mogen nemen. De steenbakker krijgt de onderscheiding in de categorie Innovatie voor de RoboBrick, een systeem waarmee steenstrips automatisch worden aangebracht op prefab-wanden.

Vandersanden is met 800 medewerkers het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa. Er wordt voortdurend geïnvesteerd in duurzaamheid en efficiëntie. “Dat wordt nu officieel erkend door de toewijzing van een Belgian Construction Award”, zegt Maarten Wauters, R&D manager bij Vandersanden.

De prijs situeert zich in de categorie voor innovatieve bouwtechnieken. Vandersanden heeft de RoboBrick ontwikkeld, een totaaloplossing die steenstrips op geautomatiseerde wijze en in een geconditioneerde ruimte aanbrengt op prefabsystemen of wanden. Volgens de jury blinkt het systeem uit door de brede toepasbaarheid, impact, de snelheid en de grondstofbesparing. Zo lijmt de robot maar liefst 2.500 steenstrips per uur en wordt ook de CO2-uitstoot door de toepassing gereduceerd.

“We voelen ons vereerd dat we een BCA-award hebben ontvangen”, zegt Maarten Wauters. “Vandersanden denkt op vlak van innovatie niet in jaren, maar in generaties, en we durven af en toe een moeilijke weg in te slaan. Deze bekroning geeft ons een signaal dat we het juiste pad bewandelen.”