Nieulandt Recycling koopt oude metalen van particulieren, bedrijven en overheden en recycleert deze. Van een kapotte kruiwagen, langs een oude badkamerkraan in koper tot tien ton in containers aangevoerd schroot uit een fabriek in de buurt. Vijftienduizend ton per jaar om te sorteren, te knippen, te persen en opnieuw weg te voeren naar verwerkers die er nieuw ijzer, lood, koper of aluminium van maken.
Lange geschiedenis
“Mijn grootouders Alfons Nieulandt en Anna De Saedeleir zijn het bedrijf gestart kort na de tweede wereldoorlog in 1948”, vertelt Sanne. “Dat was toen nog met het ophalen van lompen (vodden). Een echte ‘voddenmarchand’ zoals ze dat noemen in onze streek. Later kwam hier ook de ophaling van oud ijzer bij.”
In 1960 verhuisden ze van Lebbeke naar Aalst en stapten ook Sannes vader Jean-Pierre en moeder Lieve De Wael mee in de zaak. Naast het ophalen van ijzer specialiseerden ze zich in afvalcontainers. Big business en best vernieuwend in die tijd, maar enkele jaren later, in 2003, verkochten ze deze tak van het bedrijf om zich weer op hun core business, de metaalverwerking, te concentreren.
Derde generatie
Sanne en haar man Filip Vyverman kwamen in 1998 aan boord van het familiebedrijf en staan inmiddels zij aan zij als zaakvoerders. Het is ook Filip die haar nomineerde in het kader van Internationale Vrouwendag. “Ze houdt het hoofd koel en is een baken van rust in een complexe wereld. Ik ben als echtgenoot bevooroordeeld, maar ze is een topper.”
In 2011 verhuisde Nieulandt Recylcing ten slotte naar de huidige site in de Victor Bocquéstraat op industrieterrein Wijngaardveld in Aalst.
Mannenwereld
“Ik vind het geweldig om in een mannenwereld te werken”, zegt Sanne. “Ik ben erin opgegroeid en heb nooit anders geweten. Het is een redelijk ruwe sector en je moet wel eens tegen een schuine mop kunnen. Hashtag MeToo is bij ons niet zo aan de orde (lacht). Maar ik heb nooit problemen gehad en ben nooit op eender welke manier gediscrimineerd. In tegendeel, het heeft me ook voordelen opgeleverd. Als vrouw krijg je op bepaalde momenten toch makkelijker iets gedaan. Ik aarzel dan ook niet om af en toe mijn vrouwelijke charmes te gebruiken.”
Ondernemer op meerdere vlakken
Maar Sanne is meer dan enkel het hoofd van Nieulandt Recycling. Zo stapte ze twee jaar geleden mee in kledingwinkel Pastoor in hartje Aalst. “Ik heb 6 jaar lang in de gemeenteraad gezeteld als voorzitter. Dit maakte dat er weinig tijd overbleef voor het ondernemen. Toen mijn ambstermijn erop zat, had ik dan ook enorm veel zin om er terug in te vliegen. Bij toevel viel de puzzel in elkaar en kwam ik in contact met de zaakvoerder van Pastoor die op zoek was naar een zakenpartner. Als vrouw die heel haar leven tussen het ijzer en het afval had gezet wilde ik wel eens wat ‘meisjesdingen’ doen. Zo openden we twee jaar geleden in een nieuw pand met voortaan ook een vrouwencollectie.”
Een paar maanden later kwam er nog een andere opportuniteit op Sannes pad. “Ik stond als vennoot in 2020 mee aan de wieg van Tanera Metals, dat internationale trading in non-ferrometalen doet en gevestigd is op dezelfde site als Nieulandt Recycling. Dit bedrijf is zo succesvol dat we ondertussen opnieuw plaats tekort hebben en we dit jaar nog zullen uitbreiden naar een terrein achter onze huidige site.”
Sector in verandering
Sanne beaamt dat de sector een heuse transformatie heeft doorgemaakt. “Recyclage is een hot business geworden. In de tijd dat mijn grootvader en vader dit deden, was oud ijzer en afval marginaal. De laatste jaren is het, dankzij het maatschappelijk verantwoord en groen ondernemen, geëvolueerd tot een populaire branche. Toch wordt het ook steeds moeilijker door de strengere milieunormen, vereiste investeringen en rapportages.”
“De laatste maanden doet de grondstoffenmarkt bovendien rare dingen”, vervolgt Sanne. “De oorlog in Oekraïne doet daar zeker geen goed aan. Elke dag vallen we achterover door de prijzen. We zorgen er dan ook bewust voor dat we niet te veel stock houden, want de markt kan elk moment terug in elkaar vallen.”
Inspirerende vrouwelijke onderneemster
Toen we Sanne belden met het leuke nieuws dat ze genomineerd was als inspirerende vrouwelijke onderneemster bij Made in, viel ze bijna letterlijk van haar stoel. “Ik had dit nooit verwacht, maar vind het wel echt ferm! Geweldig!”, zegt ze verbaasd.
“Het is niet omdat je vrouw bent, dat je niet kan ondernemen”, geeft ze nog mee. “Veel vrouwen durven de stap niet te zetten omdat ze denken dat ze het niet gaan kunnen. Wij vrouwen denken te veel, maar uiteindelijk komt alles goed. Ik zou dus zeker zeggen: ga voor die dromen!”