Frederik Beyens

Op bezoek bij Paulette in ’t Stad, de nieuwe kunstdealer uit ‘Stukken van Mensen’

ANTWERPEN - Paulette Van Hacht (31) omringt zich graag met mooie objecten: als kunstdealer in Stukken van Mensen (Play4) én in haar Antwerpse winkel Paulette in ’t Stad. Wie fan is van vintage design en kleurrijke objecten, vindt zijn gading hier bij de Sint-Jorispoort. “Ik heb geen schrik om het te bont te maken. Kleur doet voorwerpen nog beter uitkomen.”

Tussen de Leien en het Mechelseplein trekt een kleurrijke gevel onze aandacht. Die is een voorsmaakje van het bonte decor dat ons binnen te wachten staat. Paulette in ’t Stad werd in korte tijd een tof adresje waar je karaktervolle objecten aantreft in een eclectisch of bohemien decor.

Behalve twee ruimtes op de begane vloer is er een mezzanine. “Zoals je ziet is dit geen nieuw pand”, vertelt Paulette Van Hacht. “Dit waren meerdere huisjes naast elkaar waar een aantal muren zijn doorgeklopt. Je merkt aan de verschillende vloeren en plafonds het gebrek aan samenhang. Maar dat geeft net een leuke sfeer.”

Binnen zijn de vele kleuren opvallend. “Elke ruimte is anders. Alles was wit, maar ik had geen schrik om het te bont te maken. Alles was mogelijk, omdat een kleur voorwerpen nog mooier doet uitkomen. Niet toevallig is interieurarchitect Gert Voorjans, die vlakbij zit met zijn kantoor, mijn voorbeeld. Er wordt wel eens gezegd dat je kleuren snel beu kan worden. Maar voor mij geldt dat ook voor wit.”

 

Paulette in ’t stad bij de Sint-Jorispoort. Foto Frederik Beyens.

Paulette studeerde af als handelsingenieur. “Daarna kwam ik bij een architectenbureau terecht. Ik mocht de commerciële krijtlijnen uitzetten, maar het werd snel duidelijk dat dit niet my cup of tea was. Na zes maanden ben ik gestopt, meteen ook de laatste keer dat ik in dienst was van een werkgever.”

Begonnen op Rosier

Bleek dat haar echte passie dichterbij lag. Haar moeder Catherine De Vil is interieurarchitecte en werkte onder meer voor Axel Vervoordt. “In 2015 besloot ik een thuisverkoop te organiseren bij mijn moeder, nabij het begijnhof van Lier. Om aan spullen te geraken, ging ik snuisteren in kringloopwinkels en antiekzaakjes in Antwerpen en Brussel, en bezocht ik gespecialiseerde markten. Na het eerste weekend was alles uitverkocht. Het tweede weekend idem dito.”

“Tijdens een van die weekends vertelde iemand over een pand op de Antwerpse Rosier. Omdat die thuisverkoop zo’n succes was, besloot ik zelfstandige te worden. Toch beschouwde ik het winkeltje op de Rosier als een pop-up. Na vijf maanden ben ik er vertrokken. Met amper 20 m² was de winkelruimte bijzonder klein.”

“Er wordt wel eens gezegd dat je kleuren snel beu kan worden. Maar voor mij geldt dat ook voor wit”

Paulette Van Hacht

Winkel bij de Sint-Jorispoort

Maar Paulette had de smaak te pakken. “Mijn tante heeft een kunstgalerie op de Leopoldplaats in Knokke. Tijdens de zomer, als er geen expo’s liepen, stond die leeg. Daarop heb ik mijn kans gewaagd met designspullen. Ook met succes.”

“Weer via via hoorde ik dat er een pand bij de Sint-Jorispoort leegstond, aan de overkant van waar ik nu zit. Maar het was ook weer klein. Ik promoot mijn spullen via Instagram. Mensen die interesse toonden, kwamen langs en schrokken zich een hoedje dat het zo klein was. Na anderhalf jaar kwam dit pand vrij. Hier zit ik aan 100 m². Ik hou van deze buurt. Deze omgeving is een klein dorp in de stad.”

Met een moeder als interieurarchitect is het evident dat Paulette de liefde voor mooie spullen van thuis meekreeg. “In het middelbaar zat ik op internaat en zelfs toen stond mijn moeder erop dat mijn kamer mooi was ingericht. Mijn grootouders woonden ook in een prachtig pand in Louis XIV-stijl, maar als kind besefte ik niet dat daar zoveel unieke stukken stonden.”

De huidige winkel Paulette in ’t Stad bestaat sinds april 2019. “Een fysieke winkel betekent dat je vaak aanwezig moet zijn”, aldus Paulette. “Maar ik geniet ervan om hier te zijn. Ik vind persoonlijk contact belangrijk. Ondertussen ben ik vijf jaar bezig en heb ik een vast klantenbestand opgebouwd. Oud en jong komt langs, ons gamma is breed. Sinds corona doen we slechts drie dagen per week open en werd de webshop belangrijker.”

High- end design

“Wat je in deze winkel ziet, is slechts een fractie van alle spullen. We hebben nog een stockruimte elders in Antwerpen waar een tienvoud ligt.” Om de een tot twee weken zorgt Paulette voor een grondige verandering van het decor. “Soms uit noodzaak, omdat de spullen verkocht zijn. Dit bankstel is net nieuw. We zijn sinds kort aan het investeren in meer high- end design. Dit zijn Italiaanse zetels, Pianura van Mario Bellini. Dit is een stuk uit de jaren 70 met de originele stof.”

Qua meubilair en grotere decoratiestukken is alles vintage, van de jaren 40 tot 80. “Soms overtrekken we een sofa met een nieuwe stof. Zie je dit exemplaar van Ligne Roset? Deze zetels zijn nog perfect om te zitten en het zou jammer zijn om die naar het stort te brengen. Met een nieuw stofje kunnen die weer jaren mee.”

 

Onder meer deze antieke kist liet Paulette uit India overbrengen na een reis door het land. Foto Frederik Beyens

Unieke stempel op het interieur

“Mijn uitgangspunt is dat klanten elke keer het gevoel moeten hebben dat ze een origineel stuk hebben gekocht”, besluit Paulette. “Waarmee ze thuis een unieke stempel op hun interieur kunnen drukken.”

Paulette helpt mensen ook bij hen thuis met de inrichting. “Maar ik zeg er wel meteen bij dat ik trouw blijf aan mijn eigen stijl. Maar door de winkel heb ik niet de tijd om me voltijds met inrichting bezig te houden.”

Volgende stap?

Is een nog grotere winkel de volgende stap? “Dat durf ik niet zeggen. Ik ben niet iemand die ver op de feiten vooruitloopt. Maar dat er nog dromen zijn, hoef ik je niet te vertellen.” Liefhebbers van vintage design en kleurrijke objecten kunnen terecht op de website van Paulette in ’t Stad.