“Als het over de bodem gaat, wordt er erg eenzijdig naar technische en financiële aspecten gekeken, maar wordt het grotere plaatje te vaak uit het oog verloren”, zegt Elisa Vermeulen. De bio-ingenieur uit Breendonk (Puurs) achtte daarom de tijd rijp om in 2021 na ruim 16 jaar bij Grondbank vzw haar eigen adviesbureau uit de grond te stampen.
Vroeg begonnen is half gewonnen
“We leven in een dichtbevolkte regio met een industrieel verleden. Dat laat sporen na in de bodem. Verstandig omspringen met aanwezige verontreinigingen en grondoverschotten is een must. Maar daar mag het niet stoppen. De bodem is veel meer dan dat. We moeten veel vroeger in het ontwikkelingsproces bepaalde aspecten al in rekening brengen en daarom ben ik met Ossiado begonnen”, vertelt ze. “Maar de initiatiefnemer blijft de touwtjes in handen houden. Daarom richt Ossiado zich tot lokale besturen en projectontwikkelaars.”
Geen kost maar investering
Maar wat kan de bouwsector doen om onze bodemkwaliteit op peil te houden? Heel wat, zo blijkt. “Er is specifieke regelgeving rond sanering en grondverzet. Bouwheren zien die verplichte bodemonderzoeken nog te veel als een verplichting en te weinig als een middel om een mooi project te realiseren. Terwijl ik zeg: grijp die verplichtingen aan om tijdig de informatie te verzamelen die nodig is om keuzes te maken en beslissingen te nemen. Een doelgericht en goed gepland bodemonderzoek is geen kost maar een investering die je snel terugverdient door efficiëntiewinsten en minder herstelkosten.”
“Als de bodemkwaliteit niet geschikt is, gaan bomen en planten er niet goed op groeien. En op verdichte bodems zal het regenwater niet infiltreren maar blijven staan.”
Elisa Vermeulen, oprichter Ossiado
“We verwachten veel van groen in onze woonkernen en steden. Behalve een aangename omgeving moet het ook een buffer zijn voor grotere hitte, intensere regenbuien of langdurige droogtes en bijdragen aan stedelijke biodiversiteit. Maar als de bodemkwaliteit niet geschikt is, gaan bomen en planten er niet goed op groeien. En op verdichte bodems zal het regenwater niet infiltreren maar blijven staan of afspoelen. Wat mooi oogt op papier, levert dan niet het verwachte resultaat in de praktijk”, zegt Elisa Vermeulen.
En waar de naam Ossiado voor staat? Het antwoord vinden we op de site van Elisa: “Ossia in de muziekpartituur is een suggestie van de componist of de uitgever voor een alternatieve uitvoeringswijze: een technische vereenvoudiging van een virtuoze passage, een variatie op de gebruikelijke speelwijze, …” Kortom, een metafoor voor wat Ossiado doet voor haar klanten.