Chris Beukelaers Chris Beukelaers. Credit: Zenia Photography.

Zaakvoerder Primotours trekt met volle vracht naar oorlogsvluchtelingen

BOORTMEERBEEK - Nadat hij vorige zomer een volle vracht goederen leverde aan de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië, springt de Boortmeerbeekse vrachtwagenchauffeur Chris Beukelaers opnieuw in de bres voor slachtoffers van onheil. Op 19 maart trekt hij met zijn geladen truck naar de grensstreek van Oekraïne en Polen. Beukelaars doet een oproep aan gulle gevers. Vooral medisch materiaal is meer dan welkom, net als powerbanks, batterijen en zaklampen. 

De grensstreek Polen -Oekraïne wordt momenteel overspoeld door Oekraïense vluchtelingen die in verschillende opvangcentra in Polen worden ondergebracht. Vrachtwagenchauffeur Chris Beukelaers van het bedrijf Primotours kent de regio maar al te goed. Al tien jaar trekt hij regelmatig met Belgische gasten naar de overblijfselen van de concentratiekampen in Auschwitz. “Dit is misschien de ernstigste crisis die ik heb gezien. In Polen zijn de mensen enorm behulpzaam, haast iedereen zet zich in. De mensen zamelen goederen in om vooral vrouwen en kinderen uit de nood te helpen. De situatie is er verschrikkelijk”, getuigt hij.

Hulp

Chris is vooral op zoek naar medisch materiaal zoals spuiten, verbanden en EHBO-dozen. “Medisch centrum Somedi uit Heist-op-den-Berg bezorgde al materiaal, maar het mag nog een pak meer zijn”, weet Chris. In Polen krijgt hij hulp van enkele vrienden onder wie Richard Bielski en diens vrouw Marta. “Ik ken het koppel al jaren omdat ze gidsen in de Auschwitz-concentratiekampen. Net als hun medewerkers zijn ze erg aangedaan door de situatie. Ik had zaterdag Richard aan de lijn, een boom van een kerel. Hij huilde. Ook voor hen is dit een situatie die ze nog nooit eerder meemaakten. Vrouwen en kinderen steken bij een temperatuur van min acht graden de grens over. Onderkoeld. Ze komen terecht in opvangcentra (foto) waar erg veel lawaai is maar toch slapen ze als een roos. Van opluchting, van vermoeidheid”, aldus Beukelaars.

Kiev

Beukelaers bezocht ook meermaals Kiev en de kerncentrale van Tsjernobyl. Hij kent de streek als zijn binnenzak: “Dit is niet te vatten. Oekraïne is een land dat positief evolueerde. Nu is er een spoor van vernieling, ik ben erg geschrokken. Dit is anno 2022 haast ondenkbaar, toch gebeurt het. Kiev is een grote, moderne en mondaine stad geworden zonder vormen van extremisme.”

Mocht het aanbod aan goederen groot zijn, dan wil de vrachtwagenchauffeur met verschillende vrachten naar de grensstreek rijden. Hij is vooral op zoek naar medisch materiaal, maar zaklampen, batterijen en powerbanks zijn  eveneens geen overbodige luxe voor een bevolking die in oorlogsgebied woont.

Wie materiaal wil schenken, stuurt Chris Beukelaers een mailtje: chris@primotours.be