Sarah Broeckx – Jan Spaas 1

Duitsers nemen Breese paardenkliniek met wereldfaam over

Jan Spaas, Sarah Broeckx en Marc Suls, oprichters van de hoogtechnologische paardenkliniek Via Nova in Bree, hebben hun zaak verkocht aan de Duitse groep Altano. Het gespecialiseerde centrum bestaat nog geen 3 jaar en wist in die tijd al heel wat spraakmakende projecten, waaronder een wereldprimeur, te realiseren.

De oprichters van Via Nova hebben jarenlange ervaring in onderzoek en behandeling van paarden. Die kennis wisten ze te bundelen in een nieuwe kliniek die in april 2019 van start ging. Voor de diagnoses en (chirurgische) behandelingen worden de meest moderne technieken aangewend. Zo mocht Via Nova de wereldprimeur voor een operatie via augmented reality op hun conto schrijven. Ze zijn tevens pioniers in stamceltherapie bij paarden en ontwikkelden meerdere geneesmiddelen.

De vooruitstrevende technieken en onderzoek hebben wereldwijd veel weerklank gekregen. Diverse internationale topruiters en celebrities hebben hun paarden al in Bree laten behandelen. Het is dan ook logisch dat het bedrijf op de radar is gekomen van de Duitse groep Altano, die in heel Europa bezig is aan een acquisitiestrategie in de paardengeneeskunde. Momenteel telt de groep al meer dan 40 praktijken, goed voor 1.000 personeelsleden.

De kliniek van 8.000 m2 en de 30 medewerkers van Via Nova varen voortaan onder de vlag van Altano. “We waren op zoek naar een partner om onze expertise en de internationale contacten uit te breiden”, laat Jan Spaas optekenen in De Tijd. Hij zet ook onder de nieuwe eigenaars zijn activiteiten dus verder.