1 Charlotte Puttenaers.

Starter van de week: Bar Antik

DIEST - Aan de Halensebaan in Diest is antiek-en horecazaak Bar Antik van start gegaan. De zaak van Charlotte (21) en Jody Puttenaers (25) is onze starter van de week.

Wat hebben een gediplomeerde zorgkundige en een specialist in verzekeringen gemeen met horeca en design/vintage meubelen? Op het eerste gezicht niets. De werelden lijken ver van elkaar te liggen maar Charlotte en Jody Puttenaers, zus en broer, slaan de brug met antiek-en horecazaak Bar Antik in Diest.

Positief verhaal

Een horecazaak opstarten in volle coronacrisis, het is geen sinecure. Charlotte en Jody deden het. “Die crisis was wel even schrikken. Er was heel veel onzekerheid. Maar van een negatief verhaal hebben we een positief gemaakt met het schilderen en opruimen van de zaak. We hadden toen ook voldoende tijd om onze collectie design en vintage meubelen, zowel nieuwe als antieke, aan te vullen”, vertelt Charlotte aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag.

Geluk bij ongeluk

De keuze voor een meubelzaak annex horecabedrijf is niet toevallig. Tot in de jaren 80 waren de grootouders van Charlotte en Jody, Willy Jonckers en Arlette Poortmans, actief met een antiekzaak op het adres aan de Halensebaan in Diest. “Na het overlijden van onze grootmoeder was het runnen van de zaak niet meer haalbaar voor grootvader. Noodgedwongen heeft hij het pand verhuurd”, vertelt Charlotte. Een muziekcentrale vulde de vrijgekomen ruimte in. Vier jaar geleden trok die zaak weg, en werd het pand te koop gesteld. “Tot onze verbazing was er geen interesse om het huis over te nemen. Eigenlijk was het een geluk bij een ongeluk. In de zomer van 2020 studeerde ik af als verpleegkundige maar zag een carrière in de zorgsector niet zitten. Ik dacht eraan in de voetsporen van mijn vader te treden. Papa Tom is met ‘Wafels van Tom’ actief op markten in Vlaams-Brabant en Limburg. Geregeld stak ik een handje toe omdat ik graag onder de mensen ben. Ik dacht dus eerder aan iets als zelfstandige”, klinkt het. Broer Jody hielp zijn zus verder op weg met de uitwerking van het concept rond Bar Antik.

Meubelen én horeca

Het metier van het meubilair leerden Charlotte en Jody bij hun grootvader. Samen met Willy schuimden ze kunstveilingen af. Het interieurvirus kreeg hen te pakken. Ook de mama van Jody en Charlotte was in haar vrije tijd bezig met interieurzaken. Zaak was om de juiste klemtonen te leggen bij de opstart van een eigen zaak. Zouden ze gaan voor horeca én antiek of omgekeerd. “We hebben beslist om de nadruk te leggen op de antiekzaak. In de eerste plaats verkopen we meubelen, het horecagedeelte komt er bij. En die keuze vertaalt zich ook naar de wensen van de klanten. Ze komen langs voor de meubelen, en praten daarna bij in het horecagedeelte”, zegt Charlotte.

Inrichtingen

Een plus een is drie want mettertijd kregen Charlotte en Jody ook vragen over de inrichting van interieurs thuis of op kantoor. “Op die vragen gaan we erg graag in. Het is toch ook het bewijs dat de mensen het interieur van Bar Antik leuk vinden”, luidt het nog. Bar Antik is geopend van donderdag tot en met zondag van 10 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. Is Bar Antik gesloten, dan zal je Charlotte en Jody aantreffen voor interieurbeurzen in binnen-en buitenland. “Op zakelijk vlak voelen Jody en Ik elkaar erg goed aan. Zonder woorden weten we wat er moet gebeuren. En dat is wel erg aangename manier van werken”, zegt de twintiger nog.

Internationale Vrouwendag

Dinsdag is het Internationale Vrouwendag. “Elke dag zou wel vrouwendag mogen zijn, maar ook mannendag hé. Kortom, je moet elke dag liefdevol en met respect omgaan met elkaar, ongeacht je man of vrouw bent”, weet Charlotte. “In de antiekwereld zijn heel veel mannen actief. Ze staan dan vaak te kijken dat er een jonge vrouw de veiling binnenkomt. Maar ik merk wel een kentering. Steeds meer vrouwen zijn actief in de antiek business en zakken af naar de veilingen. De mannen vinden het leuk en voor de vrouwen heeft de aanwezigheid van mannen ook wel een voordeel. Ze sjouwen de kasten in de bestelwagen, en voor mij is dat erg gemakkelijk. Ik vind het wel fijn”, besluit Charlotte.