zoma1

Hartsvriendinnen openen twee jaar na bistro ook foodbar Zoma

HERENTALS, NIJLEN - Waar tot voor kort een schoenmaker zijn leest had, openden boezemvriendinnen Maxime Vaerewijck en Egzona Sejdijaj vorige week Foodbar Zoma. Het is meteen hun tweede zaak, na hun gelijknamige bistro in Nijlen.

Het kleine, smalle pand op de Lierseweg in Herentals, waar voorheen een schoenmaker zijn atelier had, is de voorbije weken omgetoverd tot een gezellig eethuisje. Foodbar Zoma serveert er voortaan ontbijt, lunch en koffiespecialiteiten. Voor de 31-jarige hartsvriendinnen Maxime Vaerewijck en Egzona Sejdijaj is dit al hun tweede horecazaak, na hun gelijknamige bistro die ze in de zomer van 2020 in Nijlen openden.

“Maxime en ik kennen elkaar al van kleinsaf en zijn altijd bevriend gebleven”, vertelt Egzona. “Maxime heeft al wat werkervaring in de horeca opgebouwd, zelf stam ik uit een echte horecafamilie. We broedden al lang samen op een zaak en onze bistro in Nijlen loopt intussen heel goed. Maar we zochten nog naar een aanvulling. In de bistro kan je eerder uitgebreider tafelen, terwijl we ook meer informele maaltijden wilden aanbieden. Zo kwamen we op het idee om een foodbar te openen met een ontbijt- en lunchkaart. Sneller en gemakkelijker.”

Drukke combinatie

Die combinatie betekent in feite dat Zoma in de voor- en namiddag open is in Herentals en ’s avonds in Nijlen. “Dat is druk, maar we hebben een leuk team en proberen het werk wat te verdelen. Horeca is sowieso hard werken, maar dat wisten we toen we eraan begonnen. Maxime staat vooral in de keuken, terwijl ik gastvrouw ben in de zaak zelf.”

 

De Foodbar Zoma heeft een kleine ruimte, maar is gezellig en eigentijds aangekleed. — © Hans Otten

Opvallend is dat het duo die uitbreiding niet bij de bistro in Nijlen plande, maar er helemaal voor naar Herentals trok. “We wilden ons werkgebied en klandizie wat uitbreiden, terwijl we in Nijlen ook wel merkten dat er nogal wat klanten uit de regio van Herentals kwamen. We zijn nu een week open en we mogen over het aantal reservaties zeker niet klagen. We kregen natuurlijk al wat nieuwsgierige klanten uit Nijlen over de vloer, maar toch ook heel wat nieuwe gezichten. Vanwege de vakantie denk ik wel dat mensen wat later aanschuiven, maar tijdens het schooljaar verwacht ik toch nogal mensen die ook in de voormiddag een koffietje komen drinken.”

In Zoma-jasje

Hoewel de zaak op het moment van ons bezoek aardig volzit met uitsluitend hippe vrouwelijke twintigers lokt Zoma toch een verscheiden publiek, van alleenstaande mannen over koppels tot gezinnen van alle leeftijden. De lunchkaart bevat een aantal klassieke salades en een reeks originele belegde broodjes. “Ze lijken wel klassiek, maar we hebben alles in een eigen Zoma-jasje gestoken”, verbetert de zaakvoerster ons. “We houden allebei van lekker eten en gaan graag op zoek naar nieuwe dingen. Eigenlijk serveren we alleen maar gerechten die we zelf ook lekker vinden.”

Foodbar Zoma bevindt zich op de Lierseweg 35B1 in Herentals, naast de ingang van middelbare school kOsh1. De zaak is iedere weekdag open van 8u tot 16.30u en in het weekend van 9.30u tot 16u, dinsdag is sluitingsdag.

Foodbar.zoma.be