ineos

Nieuwe stoomketel Ineos geeft mogelijk hinder voor buurt

GEEL - De chemische plant van Ineos naast de E313 in Geel neemt deze week een nieuwe stoomketel in gebruik, wat mogelijk buurthinder veroorzaakt. Het bedrijf vraagt ook een hernieuwing van de vergunning.

Het bedrijf Ineos Aromatics in de Amocolaan in Geel vervangt de komende jaren stapsgewijs de oude stoomketels die nodig zijn bij het productieproces. Vanaf deze week neemt de firma een nieuwe stoomketel in gebruik, zodat er onafgebroken voldoende stoom aanwezig is. De ingebruikname neemt in principe tot en met 18 maart in beslag, waarbij een reeks veiligheidsvoorschriften wordt gevolgd.

“Om beschadigingen aan de vuurvaste bekleding in de ketel te vermijden, wordt deze eerst proper geblazen en daarna opgewarmd”, klinkt het bij Ineos Aromatics. “Deze werkzaamheden kunnen gepaard gaan met mogelijk extra geluid gedurende enkele dagen. Uiteraard trachten wij dit in de mate van het mogelijke te beperken.” De firma heeft een groene telefoon waar buurtbewoners te allen tijde gratis voor informatie terecht kunnen.

Toevallig loopt in deze periode ook een openbaar onderzoek over de aanvraag van Ineos, dat vorig jaar ook de naast gelegen plant van BP overnam, om de omgevingsvergunning te vernieuwen. Dat openbaar onderzoek loopt van 28 februari tot en met 29 maart. Het bedrijf organiseert een informatieavond over de vernieuwing op 14 maart om 20u in speeltuin Dennenoord in de Smallestraat in Laakdal.