bakkerij

Deze bakkerij vriest overgebleven brood in en verkoopt het met korting

HEIST-GOOR - Bij bakkerij Elan in Heist-Goor verkopen ze nu ook diepgevroren brood. Het gaat om het brood dat niet verkocht is geraakt. “Zo gaan we voedselverspilling tegen”, klinkt het.

Bakkerij Elan is al sinds tien jaar een vaste waarde in Heist-Goor, met een trouw klantenbestand. “We hebben veel vaste klanten, maar het blijft soms moeilijk te voorspellen hoeveel we elke dag gaan verkopen. Soms is het laatste brood verkocht, soms blijven we met enkele tientallen broden zitten”, vertelt Kato Vleugels.

Op dagen met een groot overschot werd er naar alternatieven gezocht. “We deden die overschot dan in dozen en ze werden opgehaald om aan varkens of andere dieren te voederen. Ook gaven we regelmatig broden weg aan de voedselhulp”, legt Kato uit.

 

“Voordelig”

Nu komt er een nieuwe oplossing voor wat er overblijft. “We hebben een diepvries in de zaak gezet. Elke avond snijden we de broden die over zijn gebleven en steken we ze in de diepvries. De klanten kunnen dan als ze willen een diepgevroren brood kopen tegen een lagere prijs. We vragen maar 1,70 euro per brood, wat ongeveer overeenkomt met de kostprijs om het brood voor ons aan te kopen. Ook als klant kan je zo voordelig een brood kopen.”

Op die manier proberen ze voedselverspilling tegen te gaan. “Er wordt veel te veel weggegooid, op deze manier proberen wij ons steentje bij te dragen tegen verspilling. Klanten kunnen kiezen om het brood te laten ontdooien of het thuis nog zelf een tijd in de diepvries te bewaren. In de diepvries blijft het brood lang vers, je kan het er zeker een maand in bewaren.”

Als er diepgevroren broden na een week nog niet verkocht zijn, gaan de broden uit de verkoop. “Wat er dan nog overblijft, doneren we aan de voedselbank. Zij kunnen op onze steun blijven rekenen”, zegt Kato tot slot.