Foto About us – Aquaconcept nov 202105

Forest Fwd biedt bedrijfsbos aan op amper 6 km van het Gravensteen: “Een erg zeldzaam pareltje”

GENT - Forest Fwd is het eerste private bebossingsbedrijf in ons land, dat in haar eerste werkjaar voor ruim 40 hectare extra bos zorgde in Vlaanderen. Dat ze daarin slaagden, is vooral te danken aan de tientallen bedrijven die zich het voorbije jaar een eigen "bedrijfsbos" aanschaften. Nu heeft het bedrijf een uniek te bebossen perceel in de aanbieding. Met name een groot stuk te bebossen grond op nauwelijks zes kilometer van het Gravensteen. "Straks kan een bedrijf zeggen dat ze hun eigen bedrijfsbos hebben in quasi hartje Gent. Dat hebben we zéker niet elke dag in de aanbieding", lacht Frank Missoul, één van de oprichters van Forest Fwd.

Het gaat om een terrein van 1,5 hectare – vergelijkbaar met de oppervlakte van ruim 2 voetbalvelden – waar een bedrijfsbos van iets meer dan 3000 bomen kan aangeplant worden. En dat alles in de buurt van de Gentbrugse Meersen, en dus op een boogscheut van het bruisende Gent.

Forest Fwd regelt alles

Het bedrijf dat erop intekent, kan erop rekenen dat het bos letterlijk “zijn of haar bos” wordt voor minstens 20 jaar. Maar in feite zal het bos er voor altijd staan, die zekerheid kan Forest Fwd bieden. Forest Fwd zorgt trouwens niet alleen voor de grond, maar doet ook de voorbereiding voor de bebossing, organiseert samen met het betrokken bedrijf een heuse aanplantactie, regelt het onderhoud voor 20 jaar en verzorgt de communicatie. Dat laatste wil zeggen dat het bos de naam krijgt van het bedrijf, inclusief een mooi naambord, aan de ingang van het bos. Bovendien krijgt het bos ook haar eigen social media posts!

“Dit stuk grond, zo vlakbij een stad als Gent, is in elk geval een zeldzaamheid”, zegt Frank Missoul van Forest Fwd. “We zien dat almaar meer bedrijven hun eigen bos hebben, maar vaak is het zoeken naar goed gelegen grond. Dat is het moeilijkste, zeker dichtbij een centrumstad. Dit stuk is daarom vrij uniek.”

 

Teambuildings en vergaderingen in je eigen bos

In eerste instantie gaan bedrijven voor een eigen bedrijfsbos uit maatschappelijk engagement, maar ook voor het personeel, de klanten, etc. En bovendien is het een unieke opportuniteit voor bedrijven die hands-on termen als “CSR” en “ESG” niet alleen op papier, maar ook in de praktijk willen brengen. “Wie bij ons een bedrijfsbos creëert, doet meer dan bomen in de grond steken. We helpen bedrijven echt opdat ze hun bos ook doorheen de jaren zullen kunnen ‘gebruiken’. Zo plaatsten we in meerdere bossen al “duurzame vergaderzalen” of organiseerden we teambuildings en workshops. Als het bos aangeplant is, begint het verhaal in feite nog maar pas.”

Heel wat bedrijven hebben sinds dit plantseizoen een eigen bedrijfsbos, ergens in Vlaanderen. Onder hen ondernemingen zoals Fiscadvies, Revive, Yuki, Pantarein Publishing, ACS Accountants, Deloitte, Cartamundi en de Rotary van Kortrijk.