Starter van de week: webshop Lettuce Bee Green laat ons groener zijn

BEERSE - Mieke Vandenweyer en Jens Cocquet zijn een echtpaar. Ze hebben drie kinderen. Sinds november hebben ze ook een webshop met zero waste vegan producten. "De webshop kwam er omdat ik ook mijn omgeving wilde overtuigen van het belang van deze producten, zonder al te dwingend te zijn", zegt Mieke.

Jens is de zaakvoerder, Mieke het creatieve brein van de webshop Lettuce Bee Green. De naam van de webwinkel is een woordspeling en kan ook worden gelezen als let us be green, laten we groen zijn. In het logo staan een krop sla (lettuce), een bij (bee) en de aarde, die ze zo groen mogelijk willen houden.

“De webshop is een bedrijf in bijberoep”, zegt Jens, die ook vertegenwoordiger is voor een bedrijf dat kunststof paletten verkoopt. “Maar wel gerecycleerde kunststof”, lacht Mieke. “Anders zou ik er niet achter staan. Ik ben zelf gepassioneerd door milieubewust leven. Maar ik ervaar ook dat het niet gemakkelijk is om alle gezinsleden mee te krijgen. Zeker niet nu ze aan het puberen zijn.”

Geen afval

Mieke wil bewijzen dat je niet perfect moet zijn om duurzaamheid na te streven. “Iedereen kan iets doen”, weet Jens. “Wij hebben de douchegel in plastic verpakking thuis vervangen door een douche ‘bar’. Die zit in een kartonnen doosje. “De bar lijkt duurder, maar gaat veel langer mee”, vult Mieke aan. “Ondertussen willen de kinderen niets anders meer. We gebruiken nu ook tandpasta tabletjes. Er is voldoende keuze, zodat we kunnen ontdekken wat bij wie het meest in de smaak valt.”

 

Mieke maakt zelf kaarsen met was van koolzaad dat in Europa is geteeld, houten lonten en droogbloemen.

Het begon Mieke zo te boeien dat ze besloot om een webshop met zero waste vegan producten te openen. “Onze vrienden zijn niet de meest ecologische. Als je er zelf wel in gelooft, is het gemakkelijker om andere te overtuigen.”

“Het kost niet veel moeite om plastic te vermijden”, meent Jens. “De webshop heeft producten voor de beginners, maar ook voor wie al ver gevorderd is in de ecologische gedachte. We brengen onze leefwijze op een milde manier over, want dat heeft het grootste effect.”

Eigen kaarsenproductie

Het gamma van Lettuce Bee Green is uitgebreid, van huid- tot dierenverzorging, van huishoudartikelen tot kaarsen. “De kaarsen maak ik zelf van Europese koolzaadwas”, legt Mieke uit. “Ik versier ze met droogbloemen en ik gebruik houten lonten, die langer branden.”

Jens en Mieke kozen bewust voor een webshop, zodat ze deze kunnen combineren met hun jobs. “Ik besef wel dat klanten de producten graag eens vastnemen en ruiken”, zegt Jens. “Daarom is een deel van ons gamma stilaan ook in enkele conceptstores te vinden. Onder andere bij Blend in Beerse en bij Vita in Turnhout. De lijst met verkooppunten staat weldra op onze site.”