ragheno Foto Dirk Vertommen

Nieuwe stap in ontwikkeling woon- en kantoorwijk Ragheno

MECHELEN - De Vlaamse overheid kent de stad Mechelen een subsidie van een half miljoen euro toe voor de aankoop van huizen in Ragheno. De rij woningen in de Bautersemstraat moet wijken voor de ontwikkeling van de buurt tot nieuwe stadswijk met ruimte voor nieuwe woningen, kantoorruimte en commerciële gebouwen.

De Raghenosite achter het station moet de komende decennia uitgroeien tot een nieuwe stadswijk. Voor de realisatie van het masterplan ging de stad vorig jaar over tot de verwerving van de panden in de Bautersemstraat 70 tot en met 88. Van drie woningen is ze ondertussen eigenaar, voor een vierde is er een overeenkomst. De onderhandelingen met de overige eigenaars lopen.

“Het gaat om een cluster van tien woningen, een eiland op een site die doorheen de jaren is uitgegroeid tot een bedrijvenpark. Met de verwerving kunnen we de ambities van het masterplan waarmaken”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

 

Zicht op de Raghenosite. Foto rr

In de omgeving waar de huizen vandaag staan, plant Mechelen een nieuwe weg tussen de Motstraat en de Arsenaaltunnel, de verbinding naar de tangent. Voor de aankoop keurde Vlaanderen recent de maximale subsidie van een half miljoen goed. De stad hoopt in de eerste helft van 2023 over een goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan te beschikken voor Ragheno.

De woningen gaan in principe omstreeks 2024 tegen de vlakte. “Met Ragheno willen we de stadskern uitbreiden met een volwaardig en levendig nieuw stadsdeel, waarvan we 50,5 hectare nieuw gaan ontwikkelen. Deze schaal is uniek voor Mechelen en is een middel om elders open ruimte te vrijwaren”, vertelt Geypen.

Naast de al bestaande bebouwing ziet de stad in Ragheno ruimte voor ongeveer 2.750 woningen, 140.000 vierkante meter extra kantoorruimte, 25.000 vierkante meter commerciële gebouwen en 18.000 vierkante meter publieke voorzieningen zoals een nieuw sportcomplex en een basisschool.