pop-up

Starter van de week: Kerels van Chapolino heropenen café Radio als pop-upbar

BOOM - Toen café Radio eind september 2020 de deuren sloot, bleef de Grote Markt van Boom verweesd achter zonder kroeg. Daar komt nu verandering in. De tapkranen gaan niet dagelijks stromen maar van donderdag tot zondag komt er toch weer wat leven in de brouwerij. In het oude cafeetje openen Jens Holbrechts (30), Cédric Hellemans (26) en Dries Verrept (33), de drie jonge ondernemers achter Chapolino, een pop-upbar.

“Eerst een eigen drank en nu ook een eigen café, zot toch”, lachen de heren uit Boom en Willebroek. Wat begon als een ‘signature drink’ voor het vrijgezellenfeest van Jens neemt steeds grotere proporties aan. Vorig jaar kwamen ze met hun eigen likeur, Chapolino, op de markt. De likeur is een arancello, net zoals limoncello eigenlijk maar dan op basis van appelsienen in plaats van citroenen.

Die naam prikkelt nu ook de zinnen op de ramen van het voormalige café. “We waren eigenlijk gewoon op zoek naar stockage- en kantoorruimte”, glimlachen Jens, Cédric en Dries. “Toen het café hier zich aanbood als een interessante opportuniteit, bracht het ons ineens op ideeën.”

“We hebben een toog en om en rond de Grote Markt is er niks meer te beleven, waarom maken we er geen pop-up van?”, zeiden de mannen tegen elkaar. Met de gemeente, die inmiddels eigenaar is van het pand, werd een overeenkomst bereikt. Tijdelijk, want op termijn is het cafeetje, in het raam van het totaalproject dat het lokaal bestuur voor de omgeving voor ogen heeft, gedoemd te verdwijnen. “Dat gaat toch nog minstens twee jaar duren. In die tijd willen we het hier opnieuw wat laten leven.”

Nieuwe naam

Chapolino krijgt uiteraard een rol in het nieuwe caféverhaal. Je gaat er bijvoorbeeld een cocktail met arancello kunnen drinken. “Maar evengoed ‘boerkes’ van ’t vat en andere bieren, een frisdrank of koffietje”, zegt Cédric. “Chapolino wordt ook wel niet de naam van het café. Daarvoor hebben we al een nieuwe naam, maar die houden we nog even geheim tot de lancering.”

Het verhaal van Chapolino, dat een knipoog is naar de Siciliaanse cultuur, wordt verder wel doorgetrokken met bijvoorbeeld thema-avonden zoals een Italian night of een maffia-avond. Mensen gaan het café ook kunnen afhuren voor kleine feestjes. We kunnen bijvoorbeeld ook zorgen voor pizza en we hebben ook iemand die ijsjes met onze arancello maakt.”

Zomerbar

Die ijsjes komen op de kaart van het grote terras dat ze tijdens de zomermaanden op het grasveld naast het café kunnen neerpoten. “We breiden het café dan uit met een zomerbar”, vertelt Jens.

Omdat ze alle drie een fulltime job hebben, opent het café slechts op bepaalde dagen. “Op donderdag- en vrijdagavond en zaterdag en zondag mogelijk van in de namiddag. Op donderdag als het hier markt is, zijn we van plan om iemand het ook overdag te laten openhouden.”

De heren verwachten ergens midden april de deuren te kunnen openen. “We hebben hier eerst nog wel wat werk. We willen er iets hip van maken, maar toch ook nog met toetsen van die oude bruine kroeg. Op 1 mei vieren we onze boreling Chapolino. Dat wordt dan de ‘officiële’ start.”

Om al een keer kennis te laten maken, zetten Jens, Cédric en Dries zaterdag en zondag tijdens carnavalskermis enkele bankjes en een drankenstand buiten. Ook volgend weekend bij goed weer doen ze dat.