Ekopak Deinze

Ekopak verlaat zijn thuisbasis en investeert 18 miljoen euro in nieuwe hoofdzetel in Deinze

TIELT - Het beursgenoteerde West-Vlaamse bedrijf Ekopak heeft de eerste steen gelegd van een nieuwe site in Deinze. Het snel groeiende bedrijf, gespecialiseerd in waterproblematiek voor de industrie, is het geesteskind van Pieter Loose. Ook Marc Coucke is er mede aandeelhouder. Het bedrijfspand zal in gebruik genomen worden in het voorjaar van 2024. Het gaat om een totale investering van 18 miljoen euro. Het huidige hoofdkantoor van Ekopak in Tielt, het kantoor in Gent en het magazijn in Roeselare zullen samengebracht worden in één pand, dat voorzien is om de toekomstige groei op te vangen. 

 

“We zijn sinds enkele jaren sterk gegroeid en dit nieuwe bedrijfspand is nodig om verdere groei te ondersteunen”, aldus CEO Piter Loose. “We willen onze focus naar duurzaamheid verder versterken en zijn trots dat we een volledig ‘self sustainable’ en CO2-neutraal bedrijfsgebouw kunnen realiseren, volledig onafhankelijk van het net. Dit wordt de norm naar de toekomst.”
Het omvat een kantoorgebouw en een fabrieksatelier om zo de verschillende teams tewerk te stellen. Het Ekopak kantoor in Genk zal blijven bestaan. Het bedrijfsgebouw, ontworpen door Vandriessche Architecten, is een knipoog naar de toekomst en omvat alles om volledig zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie en waterverbruik. Voor de realisatie werd ook samengewerkt met de lokale intercommunale Veneco.

Energiepositief gebouw

Ekopak streeft een duurzaam gebouw na dat verder gaat dan hetgeen voorgeschreven is in de stedenbouwkundige voorschriften (CO2-neutraliteit). Er wordt ingezet op duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen. Het nieuwe pand zal zoveel mogelijk energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals via zonnepanelen.

De overschotten van de opgewekte elektriciteit zullen op hun beurt gebruikt worden voor de slimme laadpalen voor het elektrisch wagenpark. Het geheel van deze maatregelen zal ervoor zorgen dat Ekopak meer energie zal opwekken dan het zal verbruiken. In dit geval spreken we van een energiepositief gebouw. Als specialist in waterbehandeling en recyclage, zal Ekopak ook het hemelwater opvangen en hergebruiken. Het sanitair afvalwater zal na behandeling ook gerecupereerd worden.