ijspiste 1

Gesprekken met investeerders voor ijspiste Turnhout

TURNHOUT - In Turnhout werden ze koud gepakt door het idee van Sport Vlaanderen voor een extra ijspiste in Herentals. Toch mogen de plannen voor een Turnhouts ijssportcentrum binnenkort misschien uit de diepvriezer. Tot verbazing van de Turnhoutse ijssportclubs zelf. Sportoase, dat helemaal in handen is van bouwgroep Van Roey uit Rijkevorsel, is- mogelijk betrokken bij het project.

Bart Swings, winnaar van een gouden medaille op de Olympische Winterspelen, zwengelde het debat aan. Waarom is er in België geen schaatsbaan van 400 meter voor snelschaatsers? Vlaams minister van Sport Ben Weyts wees op twee lopende onderzoeken. “In Herentals bekijken we of er één of twee nieuwe pistes kunnen komen van 30 op 60 meter voor shorttrack, ijshockey en kunstschaatsen. Voor Hasselt bekijken we hetzelfde scenario maar ook de mogelijkheid voor een 400m-baan.”

Van slag

“We waren ‘van slag’ toen we hoorden dat er een tweede baan kan komen in Herentals”, zegt Turnhouts schepen voor Sport Jan Van Otten (Vooruit). “Sport Vlaanderen (agentschap van de Vlaamse overheid dat de ijspistes in Hasselt, Herentals en Liedekerke beheert, red.) maakte ons duidelijk dat ze hun aantal sites niet willen uitbreiden.”

En dus blijven de vier Turnhoutse ijssportclubs op zichzelf aangewezen in hun zoektocht naar een nieuw onderkomen. Meer dan twee jaar geleden moesten ze hun tijdelijk onderkomen in de voormalige drukkerij Proost verlaten. Er waren al wel plannen voor een gloednieuw IJssportcentrum Turnhout op de FRAC, het vroegere militaire domein vlak buiten de stad. Het bleek echter geen sinecure om de financiering rond te krijgen, zeker niet in coronatijden.

 

Een archiefbeeld van de verdwenen schaatsbaan in Turnhout. — © Raymond Lemmens

Overroepen bedrag

Volgens minister Weyts zou een ijspiste van 400 meter een prijskaartje van 50 miljoen euro hebben. “Een serieus overroepen bedrag”, meent Herman Smets, voorzitter van shorttrackclub Turnhoutse Nieuwe Tornado’s. “Voor dat bedrag kun je een superdeluxe ijspiste bouwen die geschikt is voor de Olympische Spelen. Je moet de dingen wat in perspectief plaatsen.”

Toch bleek het ook moeilijk om de ‘slechts’ 8 miljoen euro die Ijssportcentrum Turnhout in eerste instantie zou kosten, samen te brengen. De gevolgen waren groot: de curlers trainen nu in Zemst, de shorttrackers in Lommel, de kunstschaatsers zwierven uit en hockeyclub Turnhout Tigers bestaat enkel nog op papier. “Ons ledenaantal is gehalveerd, dit houden we geen jaren vol”, aldus Smets.

 

De Turnhoutse Tornado’s in de tijdelijke ijspiste in 2017. — © Joren De Weerdt

Stedelijk engagement

“Maar nu zijn er gesprekken met twee mogelijke investeerders, waar de mensen van het ijssportcentrum zelf een heel goed gevoel bij hebben”, zegt schepen Van Otten. “Daarnaast hebben we ons engagement vanuit de stad bevestigd met de toekenning van een werkingssubsidie zodra het complex er staat.” Er wordt ook gepraat met Sportoase, de zwembadbouwer die sinds eind vorig jaar helemaal in handen is van bouwgroep Van Roey uit Rijkevorsel.

Voor Herman Smets komt de nieuwe ijstempel er liever vandaag dan morgen. “Er zijn te weinig ijsbanen in Vlaanderen waardoor clubs te weinig geschikte uren hebben om te trainen. Een nieuwe piste uitbaten is enkel haalbaar in de buurt van de Nederlandse grens, zodat wij niet langer naar daar moeten, maar de Nederlanders naar hier komen.”

 

 

Kunnen de shorttrackers binnen afzienbare tijd opnieuw rondjes rijden in Turnhout? — © Joren De Weerdt