2

Retailer genomineerd voor Foreign Investment Of The Year Trophy 2022

TERNAT - Vier buitenlandse bedrijven die recent in Vlaanderen investeerden, maken kans op de Foreign Investment of the Year Trophy 2022. Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, zal die trofee voor het tiende jaar op rij uitreiken. De genomineerde projecten zijn die van de Nederlandse aardappelverwerker Aviko, de Franse retailketen Carrefour, de Europese tak van de Japanse binnenklimaatgroep Daikin en de Zweedse autobouwer Volvo Cars.

 

 

Onze provincie heeft één kanshebber op de Foreign Investment Of The Year Trophy 2022: warenhuisketen Carrefour, die in Ternat bouwt.

Het Franse Carrefour investeert 28 miljoen euro om zijn bakkerijdivisie – Atelier Eclair – te verhuizen van Mollem naar Ternat. Daar bouwt het een ultramoderne site waar het volop zal experimenteren met nieuwe recepten, ingrediënten en baktechnieken. Vanaf 2022 staat de site in voor de meeste taarten, gebakjes, eclairs en andere zoetigheden die in de Belgische Carrefour-winkelrekken liggen. Die dragen het label ‘Made in Belgium’ en spelen een vaste rol in de transitie naar duurzamere voeding waar Carrefour op inzet. De investering in Ternat is goed voor ruim 20 extra jobs. Op termijn droomt de Franse retailer ook van een opleidingscentrum voor aspirant-patissiers.

De winnaar wordt uitgeroepen tijdens de jubileumeditie van de Foreign Investment Trophy op dinsdag 22 maart 2022. De ceremonie zal plaatsvinden in Technopolis in Mechelen met onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon op de gastenlijst.

Naast de Foreign Investment of the Year Trophy reikt FIT er nog twee trofeeën uit. Zo gaat de Lifetime Achievement Trophy naar een buitenlands bedrijf dat al jarenlang trouw zweert aan Vlaanderen. De Newcomer of the Year Trophy gaat dan weer naar een buitenlandse investeerder die net zijn eerste stappen op Vlaamse bodem heeft gezet.

Eerdere winnaars:

  • de Zwitserse logistieke dienstverlener Kuehne+Nagel (2021);
  • de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut (2020);
  • de Oostenrijkse chemiereus Borealis (2019);
  • het Japanse technologiebedrijf Kaneka (2018);
  • de Franse biofarmaspecialist Sanofi (2017);
  • het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai (2016);
  • het Amerikaanse gasbedrijf ExxonMobil (2015);
  • de Amerikaanse sportartikelengigant Nike (2014);
  • het Amerikaanse chemiebedrijf FRX Polymers (2013).