kadri solvay

Activistische aandeelhouder blijft Solvay vuur aan de schenen leggen

BRUSSEL - De activistische aandeelhouder Bluebell Capital Partners, dat één aandeel bezit van Solvay, blijft het Belgische chemiebedrijf het vuur aan de schenen leggen in verband met zijn fabriek in het Italiaanse Rosignano. 

In die Italiaanse fabriek wordt natriumcarbonaat of soda geproduceerd en Bluebell Capital Partners stelt zich vragen bij de milieu-impact. De aandeelhouder wil nu in dialoog gaan met de bedrijfsleiding van Solvay.

Vorig jaar eiste Bluebell Capital Partners al het ontslag van Solvay-CEO Ilham Kadri, omdat ze de milieuschade zou ontkennen. Maar de raad van bestuur verklaarde toen openlijk zijn steun aan Kadri. De vergunning van de fabriek werd vorige maand opnieuw verlengd voor zeven jaar.

Solvay beklemtoonde daarop in een open brief dat de productie van soda “veilig en gecontroleerd” gebeurt en “beantwoordt aan de Italiaanse en Europese regelgeving”. Maar dat volstaat niet voor Bluebell Capital Partners. De activistische aandeelhouder vraagt opnieuw om meer informatie over het lozingsbeleid en om een “open en constructief onderhoud”.