Terras in Corbiestraat Mol september 2021

Horeca-uitbaters Mol: vraag je uitgebreid terras nu aan bij de dienst lokale economie

MOL - Van 1 mei tot 30 september kan je als horeca-uitbater opnieuw een uitgebreid terras zetten. In 2022 gelden er terug strengere regels voor het uitbreiden van terrassen. Na versoepelingen in het kader van corona in 2020 en 2021 moet een zaak opnieuw aan meer voorwaarden voldoen.

Grotere terrassen waren bij de herstart tijdens de coronacrisis essentieel voor onze horecaondernemers om hun zaak rendabel te houden. Het gemeentebestuur ging destijds mee in het verhaal.

Samen uitgewerkt

“Al snel ontvingen we van verschillende horecaondernemers de vraag om ook na de coronacrisis – aanvullend op de bestaande terraslijn – een uitgebreid terras te mogen plaatsen”, zegt de gemeente. “Vervolgens werkte onze dienst lokale economie in nauwe samenspraak met  de horecasector en de adviesraad lokale economie de nodige voorstelreglementen uit. Maandag 20 december werd de toekomstige regeling finaal goedgekeurd door de gemeenteraad.”

 

Hieronder een korte lijst met nieuwe regels:

  • De mogelijkheid voor een uitgebreid terras geldt uitsluitend voor horecazaken (hotels, restaurants, cafés), niet voor nachtwinkels, telefoonwinkels of krantenwinkels.
  • De extra terrasuitbreiding – buiten de bestaande terraslijn – moet zich situeren op openbaar domein onder beheer van het gemeentebestuur. We spreken hier over terrassen buiten de bestaande terraslijn, bijvoorbeeld op pleintjes, parkeerplaatsen etc.
  • Elke aanvraag moet een duidelijk inplantingsplan bevatten, inclusief foto’s, alsook een beschrijving van de manier waarop het terras kwalitatief zal worden ingericht.
  • De terrasuitbreiding moet jaarlijks worden aangevraagd. Elke toelating geldt slechts voor één jaar. Elke toelating geldt voor de periode van 1 mei tot 30 september, of korter indien de uitbater dit wenst.
  • De breedte van het terras mag de gevelbreedte van het horecapand niet overschrijden.
  • Openbaar domein aan de overzijde van de straat komt niet in aanmerking.
  • Verlichting mag wel geplaatst worden – in de mate dat het vereist is voor het functioneren van het terras -, verwarmingsbronnen kunnen niet. Ook muziekboxen kunnen niet.
  • Inzake overkappingen zijn uitsluitend parasols toegelaten, geen zonneluifels of andere overkappingen.
  • Wanneer er geen parkeerplaatsen worden ingenomen voor de terrasuitbreiding, dan gelden de reguliere tarieven voor een terras op het openbaar domein, inclusief de bestaande betalingswijze. De vergoedingen voor de extra inname van parkeerplaatsen worden betaald bij de aanvraag. Je betaalt 150 euro per maand voor een parkeerplaats in de blauwe zone en 200 euro per parkeerplaats in zone 1 van het betalend parkeren.

Maak een afspraak met de dienst lokale economie om een aanvraag in te dienen via lokale.economie@gemeentemol.be of 014 33 08 98. Zij bekijken of je aan deze voorwaarden voldoet.