sandra soutaer

Ondernemen is als een spelend kind: vallen en opstaan

Eindelijk! Zaterdag 26 februari wordt het gebonk van de kinderen op de poorten van binnenspeeltuin Kinderrijck verhoord, en kan er opnieuw, zonder beperkingen, geravot worden in het Bilzerse speelparadijs. Een bijzonder heuglijke dag voor manager Sandra Soutaer die sinds maart 2020 een hevige strijd heeft gevoerd om haar business door de coronaperikelen te loodsen.

“Voor alle binnenspeeltuinen waren de afgelopen twee jaar een ware calvarietocht”, vertelt Sandra Soutaer. “De verplichte sluitingen hebben ons bedrijf helemaal lam gelegd. De opgelegde maatregelen kwamen telkens hard aan. Zoals onlangs nog in december, toen we totaal onverwacht ineens opnieuw voor 2 maanden dicht moesten… We hebben ondanks alles de moed erin gehouden en waar mogelijk, toch enkele activiteiten kunnen aanhouden. Zo hebben we in de coronaperiode de wafelbakkerij opgeschaald en konden we in de zomermaanden een leuke buitenbar openhouden. Als het niet regende, tenminste…”

Voor het overige moest Kinderrijck 1001 uitdagingen tegemoetzien. “In de eerste plaats zijn er uiteraard de economische gevolgen van volledige en gedeeltelijke sluiting”, aldus nog Sandra Soutaer. “Opgelegde beperkingen, zoals de mondmaskerplicht, sluiting van het horecagedeelte, enzovoort, heeft bovendien het rendement zwaar aangetast. Een gevolg van de jojo in de sluitingsperiodes, is het onvoorspelbare voorraadbeheer. Wie met voedingsproducten werkt, moet stock inkopen en aanvullen, maar dat is aartsmoeilijk als je niet weet wanneer en voor hoeveel bezoekers je mag opendoen.”

En net zoals in heel wat andere sectoren was de invulling van het personeelsrooster geen evidentie in de binnenspeeltuin. “We werken voornamelijk met jobstudenten, flexi-jobbers en uitzendkrachten. Dat zijn mensen die tijdens onze sluitingsperiodes -uiteraard- op andere aanbiedingen zijn ingegaan. Ze komen lang niet allemaal terug, zodat we opnieuw een team moeten samenstellen dat goed op elkaar is ingespeeld. Geen evidentie in tijden van grote schaarste op de arbeidsmarkt.”

Maar nu komt er dus licht aan het einde van de tunnel. Sandra is erg gedreven om de draad op te pikken. Zaterdag 26 februari gaat Kinderrijck opnieuw open, en dat onder Code Oranje, dus zonder beperkingen. “We hebben bewust gewacht om te heropenen tot alle beperkingen zijn opgeheven”, aldus een opgeluchte manager, die al sinds de start, nu 10 jaar geleden de speeltuin leidt. “We hebben ons altijd positief ingesteld en houden niet van half werk. Vandaar de keuze om de tijd te nemen zodat alle voorbereidingen zijn getroffen en de installaties piekfijn in orde zijn om de kinderen, ouders en begeleiders in de beste omstandigheden te ontvangen. Ook het horecagedeelte en de feestzaal voor bedrijfs- en andere feesten, kunnen opnieuw op volle toeren draaien. Je kunt niet geloven hoe blij en gemotiveerd we zijn om met ons hele team er vol tegenaan te gaan! Daarmee is hopelijk de zwarte bladzijde van corona helemaal omgeslagen en kunnen we opnieuw ongelimiteerd naar een rooskleurige toekomst kijken!”