robot-maken Genrebeeld.

Knappe koppen ontwikkelen energiezuinige chips voor robots

LEUVEN - Onderzoekscentrum imec en de KU Leuven hebben een nieuw type chips voor robots ontwikkeld die met artificiële intelligentie (AI) werken. De chips combineren een digitale en analoge coprocessor: zo kunnen de berekeningen die de AI uitvoert, versneld worden, en wordt tegelijk energie uitgespaard. 

Twee jaar geleden ontwikkelde imec een nieuw chiptype met analoge technologie. De berekeningen die dat type chip uitvoert, worden rechtstreeks in het computergeheugen uitgevoerd. Dat maakt het mogelijk om het grootste deel van de bewerkingen tien tot honderd keer energie-efficiënter uit te voeren dan in een digitale accelerator.

Analoog en digitaal samen 

Voor een ander deel van de bewerkingen is de rekenprecisie en programmeerbaarheid van een digitale accelerator dan weer beter geschikt. Om die twee voordelen met elkaar te combineren, heeft imec een processor ontwikkeld die de analoge en digitale technologie samenvoegt. Dat leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe chip: de DIgital and ANalog Accelerator (DIANA).

Meest geschikt voor specifieke taak

De hybride chip voert automatisch de bewerkingen uit op de coprocessor die het meest geschikt is voor elke specifieke taak. Voor sommige toepassingen, zoals bijvoorbeeld patroonherkenning, is een analoge processor het meest geschikt. Voor andere toepassingen, zoals het redeneren over die observaties, is ook een digitale coprocessor vereist.

Energie-efficiëntie 

De chip van KU Leuven en imec combineert de twee processoren, zodat de berekeningen altijd op de meest energie-efficiënte manier worden uitgevoerd.