thumbnail_IMG_0096

Luxe textielreiniger Vita Shop stopt na 58 jaar: “We waren een vaste waarde in Gent en omstreken”

GENT - Na 58 jaar sluit Vita Shop op de Kortrijksesteenweg haar deuren. De luxe textielreiniger was een begrip in Gent en omstreken. Uitbaters Christian Huys (62) en Geertrui Matthys (65) vonden geen opvolging bij hun kinderen en besloten de zaak stop te zetten. "We waren op een moment gekomen dat we moesten investeren in nieuwe machines en personeel, maar nog eens 10 jaar erbij doen zagen we niet zitten."

Op 1 mei 2022 verdwijnt opnieuw een echt familiebedrijf en vaste waarde uit het Gentse straatbeeld. Nadat ze een gelijkaardige zaak uitgebaat hadden in Hasselt keerde de familie Huys in 1963 terug naar zijn Oost-Vlaamse roots. 24 jaar lang baatten de ouders van Christian de Vita Shop uit op de Kortrijksesteenweg 598 in Gent. De zaak specialiseerde zich in droogkuis van avondkleding, mantels, kostuums en andere delicate kledingstukken. In 1987 nam de toen 27-jarige Christian het roer over.

“Mijn vader kon omwille van gezondheidsredenen niet langer in de zaak staan. Ik studeerde op dat moment nog, maar besloot mijn studies stop te zetten en de droogkuis over te nemen”, vertelt hij.

 

Elk zijn plaats

10 jaar geleden kwam ook Christians vrouw Geertrui mee aan boord. “Ik had een eigen kapsalon in Gent. Dat heb ik toen overgelaten aan mijn vennoot om mee in Vita Shop te stappen”, aldus Geertrui. “Samenwerken met mijn man was in het begin best moeilijk voor mij, want ik was gewoon om mijn eigen wetten te bepalen. Gelukkig vonden we al snel elk onze eigen plaats binnen het bedrijf.”

Die plaats is voor Christian steevast achteraan in het atelier tussen de kleding. “Ik sta tussen het personeel en ben dagelijks bezig met wassen, kuisen en ontvlekken. Vooral dat laatste is mijn specialiteit”, zegt hij trots. “Wanneer ik een bepaalde vlek er niet uit krijg en achteraf zou horen dat men elders wel de vlek eruit gekregen heeft, zou dat niet goed zijn voor mijn ego. Ik heb toch wel een bepaalde fierheid over mijn werk.”

Genoodzaakte investeringen

Geertrui hield zich dan weer bezig met het contact met de klanten en het nakijken en inpakken van de kledingstukken. Verder telde het bedrijf nog drie medewerkers.

“Het is eigenlijk toen één van onze vaste medewerkers na 40 jaren dienst besloot vervroegd met pensioen te gaan, dat we gingen nadenken over de toekomst van Vita Shop. We zouden op zoek moeten gaan naar nieuwe personeel en ook op vlak van onze machines zaten er enkele investeringen aan te komen. Onze leeftijd in acht genomen zagen we dit niet helemaal meer zitten.”

“Nog eens 10 jaar erbij doen was geen optie en omdat er geen opvolging is in de familie en de kans op het vinden van een overnemer klein, besloten we de zaak stop te zetten”, zegt het duo met enige pijn in het hart.

Stopzetting op 1 mei

Vita Shop blijft nog open tot eind april. Op 1 mei 2022 sluiten Christian en Geertrui de deuren definitief achter zich. “Het plan is om het pand te renoveren en vervolgens te verkopen, tenzij er in tussentijd nog een geïnteresseerde komt opdagen die het pand met de zaak wil overkopen.”

Klanten reageren vooral teleurgesteld op het nieuws. “Ze weten niet waar naartoe aangezien er weinig aanbod is in het Gentse. Onze sector is een beetje aan het verdwijnen”, zegt Christian. “Nochtans is er nog steeds nood aan. Als je ziet wat kleding soms kost, snap je dat mensen dit graag in vertrouwen afgeven. Heel wat kledingzaken in het Gentse stuurden hun klanten ook naar ons. Zij zullen nu op zoek moeten naar een nieuwe partner.”

“We willen onze klanten alvast bedankt voor het vertrouwen al die jaren. Het zijn vooral de kleine dingen, zoals het gezellige praatje en vleugje humor in de zaak, die we het meest zullen missen”, besluiten Christian en Geertrui.