hoeve

Sint-Katelijne-Waver zoekt koper Schranshoeve

SINT-KATELIJNE-WAVER - Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver is op zoek naar een investeerder voor de Schranshoeve. De site stond al eerder te koop. Anders dan de vorige keren, kunnen er dankzij een beperkte aanpassing van het ruimtelijk uitvoeringsplan nu meerdere wooneenheden gecreëerd worden, eventueel via co-housing. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor geïnteresseerden.

De Schranshoeve is één van de weinige bewaard gebleven schransen die tijdens de tweede helft van de 16de eeuw werden opgericht. In 1987 werd de hoeve beschermd als monument. De omgeving van de hoeve vormt ook een beschermd dorpsgezicht. “Dit beschermd karakter hoeft zeker geen nadeel te zijn voor wie de Schranshoeve wil kopen”, vertelt schepen van patrimonium Joris De Pauw. “De nieuwe beheerder kan vele kanten uit met de hoeve. Hij kan er een restaurant van maken, een bed and breakfast, kantoren of woningen. Bij vorige pogingen om een geschikte koper te vinden, was er slechts de mogelijkheid om twee wooneenheden te creëren. Dat aantal kunnen we optrekken naar zes. Een co-housingproject zou er bijvoorbeeld erg interessant kunnen zijn.”

Als beschermd gebouw kan het hoofdgebouw van de Schranshoeve rekenen op een subsidie van het Agentschap Onroerend Erfgoed. In ruil moet de nieuwe eigenaar voldoen aan een aantal voorwaarden. “Als gemeentebestuur zullen we geïnteresseerde kopers hierover alle nodige informatie verschaffen. Nadien kunnen we, indien de nieuwe eigenaar dit wenst, ondersteuning bieden bij het in orde brengen van het subsidiedossier”, geeft schepen De Pauw aan.

Voorstellen welkom tot 5 mei

“De site bestaat uit twee loten. Lot 1 omvat de eigenlijke site van de Schranshoeve en heeft een oppervlakte van 3.504 m². De minimum verkoopprijs bedraagt 617.500 euro. Lot 2 omvat een parking en heeft een oppervlakte van 800 m². Dit kan optioneel worden bijgekocht aan 82,50 euro per vierkante meter.”

Nu het aantal wooneenheden opgetrokken mag worden, richt het gemeentebestuur opnieuw een oproep naar personen die met de Schranshoeve aan de slag willen. “Al wie interesse heeft, kan zijn persoonlijk voorstel tot 5 mei om 12 uur bij ons toelichten en aftoetsen. Op maandag 21 februari kan je de site op afspraak komen bezichtigen. Later organiseren we nog een extra bezichtingsdag afhankelijk van de vraag.

Neem hiervoor contact op via patrimonium@skw.be of 015 30 50 25. Meer info over de site vind je via www.skw.be/verkoop-schranshoeve. We hopen een persoon of bedrijf te vinden dat dit waardevolle pand opnieuw in zijn oude glorie kan herstellen én het een interessante functie geeft naar de toekomst toe”, besluit schepen De Pauw.