0013474_tienerpakket-basic

Eerste hulp bij menstruatie: Tante Rosa lanceert startpakket voor jonge meisjes

GENT - Het is best spannend, die eerste keer ongesteld worden. De meeste meisjes weten wel dat het komt, maar hebben toch wat stress over de praktische kant van zaken. Om alvast een deel van die stress weg te nemen, lanceert Tante Rosa nu een tienerpakket wasbare maandverband voor jonge meisjes. Drie inlegkruisjes, drie maandverbandjes, een menstruatieslip en een handig zakje om die spulletjes in mee te nemen.

“Veel jonge meisjes zijn heel ecologisch ingesteld”, zegt Elisabeth De Vos van Tante Rosa. “Op school en thuis krijgen ze mee dat ze afval moeten beperken en dat staat haaks op het gebruik van tampons of wegwerpmaandverband. Zelf merk ik het ook aan mijn eigen dochter van twaalf. Zij wil geen wegwerpproducten gebruiken.”

Naast ecologisch verantwoord zijn wasbaar maandverband en inlegkruisjes ook veel beter voor de huid. “Veel vrouwen hebben last van jeuk en irritatie door de papieren wegwerpverbanden,” zegt Elisabeth De Vos. “Wasbaar maandverband en inlegkruisjes zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals biokatoen. En ze bevatten geen chemische stoffen die voor de absorptie moeten zorgen. Daardoor irriteren ze niet.”

 

Kant-en-klaar basispakket

Op vraag van de mama’s die klant zijn bij Tante Rosa of de webshop Klein Spook (gespecialiseerd in wasbare luiers), stelde Tante Rosa een tienerpakketje samen. Het is een kant-en-klaar basispakketje voor de eerste maandstonden. De meisjes leren het kennen en vormen een eigen voorkeur.
Het tienerpakket bevat:

  • Drie inlegkruisjes van het Zweedse merk Imse
  • Drie maandverbandjes van Imse – deze zijn iets dikker en groter dan de inlegkruisjes en absorberen daardoor meer
  • Een menstruatieslip van het Amerikaanse merk EvaWear – in het kruis van die onderbroek zitten extra absorberende lagen katoen
  • Een waterdicht zakje van het Oostenrijkse merk Blümchen met twee compartimenten: eentje voor de propere spulletjes en een voor de gebruikte inlegkruisjes of verbandjes.

“Door alles in het waterdichte zakje te stoppen, is het geheel heel klein en kan het makkelijk meegenomen worden in een boekentas”, zegt Elisabeth De Vos.

Keuze uit verschillende prints

Dit tienerpakket kost 78,85 euro. De meisjes kunnen zelf hun favoriete printjes kiezen, zowel voor het zakje als voor de inlegkruisjes en maandverbandjes. Op de website van Tante Rosa staat bij het tienerpakket ook veel uitleg, bijvoorbeeld hoe je maandverbandjes best behandelt zodat je niet in aanraking komt met het bloed. Optioneel kan ook een menstruatiecup toegevoegd worden aan het pakket.

“We zijn nu ruim tien jaar bezig met Klein Spook en Tanta Rosa”, zegt Elisabeth De Vos. “We merken dat onze klanten vaak wasbaar maandverband beginnen gebruiken nadat ze ook de wasbare luiers ontdekten. Het is heerlijk om zien hoe ze nu de liefde voor wasbaar doorgeven aan hun tienerdochters.”