Plantenbeurs Hombeek De Hombeekse Plantenbeurs gaat dit jaar weer niet door. Foto: Leo De Nijn

Plantenbeurs afgelast: bijna 100 standhouders de pineut

HOMBEEK - Er komt ook dit jaar op de laatste zondag van april geen jubileumeditie van de Plantenbeurs in Hombeek (Mechelen). Daarmee moet voor het derde jaar op rij de dertigste editie naar volgend jaar worden uitgesteld. “Door het opdoeken van deze drie edities zien we 20.000 euro door onze neus geboord. Door corona en minder inkomsten door afgelaste plantenbeurzen moesten we onze schoolbus verkopen. Dat doet pijn”, zegt Dirk Buelens, pionier van de plantenbeurs en directeur van de Sint-Maartenschool.

De plantenbeurs van Hombeek is in dertig jaar in Vlaanderen uitgegroeid tot een van de grootste beurzen in zijn soort. Het initiatief van de Hombeekse schooldirectie kreeg navolging in heel Vlaanderen en zette een hele reeks plantenbeurzen op de evenementenkalender.

“Elk jaar staan bijna honderd standhouders met hun planten in ons dorp. Tussen de tienduizend en twintigduizend bezoekers komen op onze plantenbeurs af”, steekt Buelens van wal.

“Maar een grote volkstoeloop in coronatijden is geen goed idee. Niemand weet of er binnenkort een nieuwe golf op ons afkomt, met misschien weer andere maatregelen die de overheid kan invoeren. Regeltjes die de gezelligheid van onze beurs zouden ondermijnen. En die gezelligheid is de grote troef van onze plantenbeurs waardoor we zo veel bezoekers mochten ontvangen”, zegt Buelens.