RiverCleanup

River Cleanup haalt miljoenste kilo plastic uit water

De Belgische ngo River Cleanup heeft een historische mijlpaal behaald: 1 miljoen kg plastic uit rivieren en oceanen onderscheppen. De laatste kilo werd uit de Schelde gevist aan de nieuwe circulaire Blue Gate site in Antwerpen. Een mooi resultaat, al is het voor River Cleanup slechts het topje van de ijsberg.

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 11 miljard kg plastic onze oceanen bereikt. Een materiaal dat nooit vergaat en dus heeft River Cleanup zich een duidelijke missie gesteld: voorkomen dat het materiaal in rivieren en oceanen terechtkomt. Daarom organiseert de ngo sinds 2017 wereldwijde opruimacties langs rivieren. Donderdag was een dag voor de geschiedenisboeken. De organisatie haalde, in aanwezigheid van Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir, de miljoenste kilo plastic in 5 jaar tijd uit het water.

“We zijn enorm trots dat we de laatste kilogram rivierplastic hebben ingezameld om de mijlpaal van 1 miljoen te bereiken, maar dit is slechts het begin”, vertelt oprichter Thomas de Groote. “Het doel is om tegen 2025 te voorkomen dat 100 miljoen kilogram plastic onze oceanen bereikt. We doen dit met wereldwijde opruimacties langs rivieren, het sensibiliseren van mensen en transformeren van organisaties. De enige manier om dit doel te realiseren is door allemaal samen actie te nemen.”

Samen handen uit de mouwen steken

Samen actie nemen is iets waar ook Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir voor pleit. Zij zamelde als speciale gast de laatste kilo in.

“1 miljoen kilogram afval is bijna even zwaar als het volledige MAS in Antwerpen. Dat is gigantisch veel, maar tegelijk ook gigantisch betreurenswaardig”, zegt Demir. “Voor talloze asociale sluikstorters in Vlaanderen is het blijkbaar te moeilijk om hun rotzooi mee te nemen of in de vuilbak te gooien. Met alle gevolgen van dien voor ons leefmilieu. Op zo’n moment ben je blij dat je als minister de handen in elkaar kan slaan met de mensen van River Cleanup. Zij maken met hun acties een enorm verschil en geen betere manier om hen te steunen als mee de handen uit de mouwen steken.”