TweedeAnders20221

Tweedehandskleding voor breed en hip publiek: “Mooiste winkel van het dorp”

ARENDONK- In het Witte Huis op de markt in Arendonk is een bijzondere winkel met tweedehandskleding opengegaan: Tweede Anders. De boetiek is ingericht in een eeuwenoud doktershuis dat beschermd is als monument, wordt gerund door mensen met een beperking en trekt een breed publiek van klanten, onder wie ook hippe jongeren.

Tweede Anders in Arendonk is volgens de plaatselijke detailhandelcoach de mooiste winkel van het dorp op de mooiste locatie die je als winkelier kunt dromen: op de hoek van de Vrijheid en park Deroissart, midden in het centrum van Arendonk en vlak bij een grote gratis parking.

De winkel is gehuisvest in het neoclassicistische huis van dokter Gustave Deroissart uit 1868, bekend als het Witte Huis. Het prachtige gebouw, dat eigendom is van de gemeente, heeft zo na jarenlange leegstand eindelijk een nieuwe bestemming gevonden.

 

Tweede Anders is ingericht in het neoclassicistische herenhuis van dokter Deroissart uit 1868, bekend als het Witte Huis.

5 tot 15 euro per kledingstuk

De huurder is vzw Mekanders, een instelling voor mensen met autisme, syndroom van Down of een andere beperking. Samen met hun begeleiders bieden zij in hun winkel een compleet gamma van tweedehandskleding aan, van broeken en truien tot hemden, jurken, jassen, schoenen, sjaals en mutsen.

“Allemaal spullen die we gratis krijgen van de inwoners van Arendonk”, zegt teamcoach Marc Schenck (57) van vzw Mekanders. “We verkopen ze aan zeer democratische prijzen. De meeste artikelen kosten 5 tot maximaal 15 euro.”

Tweede Anders wil in geen geval het etiket van ‘armoedewinkel’ opgeplakt krijgen. “Onze klanten komen niet naar hier omdat onze zaak gerund wordt door mensen met een beperking, maar wel omdat wij goede kleren verkopen aan een goede prijs”, zegt Marc.

”De voorbije maanden konden we al proefdraaien in een lokaal in de oude academie in park Deroissart. Daar kregen we een heel breed publiek over de vloer: vooral mama’s met jonge kinderen, maar ook hippe jongeren die op zoek zijn naar ‘iets speciaals’. Veel kledingstukken van bomma en bompa worden vandaag geapprecieerd door de jeugd. Retro en tweedehands zijn ‘in’.”

Circulaire economie

Nog een reden waarom klanten naar Tweede Anders komen, is omdat ze geloven in duurzaamheid en circulaire economie. “Alles wat in onze rekken hangt of op het schap ligt, is gerecycleerd”, zegt de winkelverantwoordelijke. “Maar dat geldt ook voor de inrichting. Zo hebben we een grote voorraad kapstokken, spiegels en etalagepoppen opgekocht bij een stopgezette kledingzaak in de buurt. De winkeltoog hebben we zelf gemaakt met palettenhout.”

De dagelijkse werking van Tweede Anders wordt volledig gedragen door de gasten en begeleiders van vzw Mekanders. Zij staan in voor het aannemen, sorteren, etiketteren en presenteren van de tweedehands kledij, maar zij helpen ook de klanten voort en doen de kassa.

Stiekem hoopt het nieuwste lid van de lokale middenstand dat Tweede Anders de ingezette herleving van het Arendonkse winkelcentrum nog een extra boost kan geven. De nieuwe winkel op de Vrijheid is drie dagen per week open: op dinsdag en woensdag van 13.30u tot 16u, op donderdag van 13.30u tot 18u.