van doorselaere ignace

Ignace Van Doorselaere verslikt zich in voorbarige aprilgrap van Paul Magnette

GENT - De bewering van de Waalse socialist Paul Magnette - geen e-commerce in België, wel een land met bruisende steden en echt winkels -  stuit overal op veel ongeloof en verbazing. De bekende  ondernemer Ignace Van Doorselaere (jarenlang CEO bij lingeriegroep Vandevelde en nu zaakvoerder van het Gentse 4F) heeft het over een misplaatste aprilgrap en kruipt in de pen. In een open column in de media geeft hij zijn ongezouten mening over Magnette: "Het schrikwekkendste is dat we afhangen van leiders met zulke ideeën", aldus Van Doorselaere.       

Ignace Van Doorselaere ‘kraakt’ niet alleen de eenzijdige visie van Magnette als een Monty Python-stelling , maar hij komt ook aandraven met zijn eigen overtuiging. Hij pleit daarom voor een én-én verhaal. Online en offline winkelen, we hebben het allebei nodig.

Van Doorselaere klaagt wel aan dat het beleid van veel steden de ogen uitsteekt. “Als we willen dat onze steden aangename, kwaliteitsvolle en bruisende winkels tellen, dan moeten we de steden makkelijk bereikbaar houden”, stelt de ondernemer. “Ook hier moeten we creatief aanvallend denken en ons niet verstoppen achter eenzijdige groene reflexen als ‘ban de auto‘.  Wat baten mooie winkelervaringen als ik er niet raak? Het afsluiten van steden voor autoverkeer is een gevaarlijke fetisj. De uitdaging bestaat er in om de toegankelijkheid te bevorderen, gekoppeld aan levenskwaliteit. Het is net zoals bij online en offline, een en-en verhaal: betere fietsinfrastructuur, ruime parkeermogelijkheden op wandelafstand, modern openbaar vervoer.”

Glad politiek ijs

Van Doorselaere begeeft zich in zijn column ook op (glad?) politiek ijs. Uit wat Magnette zegt, kan je maar één zaak concluderen: er rest geen andere route meer dan fiscale autonomie voor Vlaanderen in een confederaal België. “Als Wallonië kiest voor linkse leiders, moet het zijn keuzes betalen, en niet exporteren”, schrijft Van Doorselaere. “Vlaanderen en Wallonië (en Brussel?) zijn businessunits van de kleine holding België, met andere visies en anders snelheden. Laat ze hun eigen potentieel invullen en elkaar niet afremmen.”