Kathleen-Verhelst-Edit-1

Kathleen Verhelst (Groep Verhelst) pleit voor opwaardering van handenarbeid

OUDENBURG - In een vurig pleidooi - zo kennen we haar - pleit Kathleen Verhelst van de gelijknamige groep uit Oudenburg, voor een opwaardering van de 'stiel' van bouwvakker. Daar mag, zoals vroeger helaas het geval was, niet op neergekeken worden, aldus Verhelst. Het is een job die in de loop der jaren zelf veel aan inhoud heeft gewonnen en lang niet meer zo fysisch belastend is.

De overheid rekent voor de relance van de economie erg sterk op de bouwsector. Maar jaarlijks zijn daar 20.000 nieuwe bouwvakkers nodig, en hoeft het gezegd dat dit bepaald geen evidentie is.

Kathleen Verhelst, CEO van de Groep Verhelst en ook liberale politica, vindt dat het herwaarderen van fysiek werk een absolute prioriteit moet zijn. Ze deed haar uitspraken in de weekendeditie van de krant Het Laatste Nieuws.

Andere tijden

Het West-Vlaamse Verhelst is in België de grootste leverancier van bouwmaterialen. “Stielmannen zijn schaars en zeer gegeerd”, aldus Verhelst. “Iedereen ziet hen graag komen. Maar we kampen nog met de perceptie van vroeger, toen ouders het als minderwaardig beschouwden en een kind dat niet goed leerde waarschuwden met: “Pas maar, of je moet in de bouw gaan werken.”  Heel jammer, want in de bouw werken zeer bekwame mensen en het beeld van de vijftiger die niet meer kan omdat het werk hem heeft gesloot, strookt niet meer met de realiteit. Er is de jongste tijd veel vooruitgang geboekt op het vlak van robotisering en ergonomie.”