Rouwzorg Kempen Jos Delarbre en Nena Van Deun van Rouwzorg Kempen. — © rr

Twee rouw- en verliesconsulenten slaan handen in elkaar als Rouwzorg Kempen

Rouw- en verliesconsulenten Nena Van Deun uit Balen en Jos Delarbre uit Meerhout werken voortaan samen onder de naam Rouwzorg Kempen. Ze willen een netwerk uitbouwen waar mensen met alle soorten verlies terechtkunnen zonder wachttijden.

Nena Van Deun uit Balen is naast kindercoach ook rouw- en verliesconsulent. Jos Delarbre uit Meerhout is ook al een aantal jaren actief als rouw- en verliesconsulent en afscheidsplanner. Als Rouwzorg Kempen slaan de twee nu de handen in elkaar.

“Het idee van de samenwerking is ontstaan in 2019”, vertellen Nena en Jos. “We kregen toen van vzw Ispahan de vraag of we een lijst konden opsturen van alle personen in de Kempen die zich met rouw en verlies bezighouden. Dat overzicht bestond jammer genoeg niet. Daarnaast merkten we dat ‘dood, rouw en verdriet’ in onze maatschappij nauwelijks bespreekbaar zijn, terwijl er wel een grote nood is bij nabestaanden om hun verdriet te verwerken. Daarom begonnen we stilaan na te denken om onze krachten te bundelen. De corona-pandemie heeft dat proces nog versneld, omdat het zeker in het begin bijna onmogelijk was om op een menselijke manier afscheid te nemen.”

Overkoepelend platform

Nena en Jos willen Rouwzorg Kempen binnen afzienbare tijd uitbouwen tot een platform waar mensen met alle soorten verlies terechtkunnen. “Er zijn in de Kempen nog verschillende rouwtherapeuten en psychologen met rouw als specialisatie actief”, zegt Nena. “Alleen is er nog geen overkoepelend platform in de Kempen, terwijl dat bijvoorbeeld al wel bestaat in andere regio’s zoals het Leuvense. We willen met Rouwzorg Kempen een netwerk aanbieden waar iedereen op een laagdrempelige manier terecht kan om hun verlies te verwerken. En we willen ook zonder wachttijden werken, zodat mensen zo snel mogelijk aan hun rouwproces kunnen beginnen.”

Niet alleen bij overlijden

Zo is er volgens Nena en Jos niet alleen rouw bij overlijden. “Mensen kunnen ook rouwen om andere vormen van verlies”, vertellen ze. “Je kan bijvoorbeeld ook rouwen om de echtscheiding van je ouders of omdat je plots door ziekte of een ongeval sommige dingen niet meer kan.” Beiden werken ook vanuit hun eigen expertise. Nena is bijvoorbeeld gespecialiseerd in rouwbegeleiding voor kinderen en jongeren, terwijl Jos zich meer op volwassenen richt. “Op die manier kunnen we hele gezinnen helpen met het verwerken van hun verlies. We doen huisbezoeken, maar daarnaast kunnen mensen ook terecht in onze praktijk in Balen.”

Wensakte

Een belangrijke dienst die Rouwzorg Kempen verleent, is het opstellen van een wensakte. “Met een wensakte kunnen mensen hun eigen uitvaart regelen op de manier waarop zij dat willen”, licht Jos toe. “Daarvoor komen we altijd op huisbezoek. Wanneer de persoon overlijdt, nemen wij contact op met de begrafenisondernemer om de wensen te bespreken. Op die manier halen we een last weg bij de nabestaanden en kunnen we bijvoorbeeld de afscheidsviering volledig organiseren zoals de overledene dat zelf heeft gewild.” Daarnaast organiseert Rouwzorg Kempen doorheen het jaar diverse opleidingen en informatiemomenten om dood, rouw en verdriet bespreekbaar te maken.