ruttermolen

Kokend koppel legt lekkernijen in winkeltje

Serge Van Daele en Marica Nicque baten al enkele jaren de succesvolle B&B Ruttermolen in Tongeren uit. Beide koks hebben nu ook een assortiment van zelfgemaakte lekkernijen gebundeld in een aanpalend winkeltje. Het initiatief levert hen het HIB-label op van Unizo Limburg.

Oorspronkelijk was Serge kok van beroep, maar dankzij bakkersdochter Marica schoolde hij zich om tot bakker-patissier, waarna ze samen, 18 jaar lang, een bakkerij runden. Toen Serge echter een hartoperatie moest ondergaan, beslisten ze om het kalmer aan te gaan doen, en hun droom waar te maken: een kleinschalige B&B, waar ze zelf kunnen koken voor de gasten. Dat werd B&B Ruttermolen, waarvoor ze verhuisden vanuit Oost-Vlaanderen naar Zuid-Limburg. De authentieke B&B werd geopend in 2017 en is sinds 2019 nationaal bekend door de passage in het programma Met Vier in Bed.

Creatief en culinair als ze zijn, pakken Serge en Marica tevens uit met een selectie van verrassende, artisanale producten zoals zelfgemaakte hazelnootpasta, advokaat op grootmoeders wijze, croissants en limoncello. Grondstoffen die ze niet uit de tuin kunnen oogsten, kopen ze bij boeren in de buurt. En de recepten? Dat is een mix tussen klassieke familierecepten en eigen ervaring. Voor de verkoop hebben ze hun Ruttermolenwinkeltje in het leven geroepen, zodat een breed publiek van de lekkernijen kan proeven. Trouwens: ook de wol van hun alpaca’s is er te koop.

Voor Unizo Limburg is het initiatief de bekroning waard met het Handmade in Belgium-label (HIB). “Met dat label zetten we ondernemers in de schijnwerpers die op kleine schaal eerlijke, authentieke producten maken”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “De passie van Serge en Marica weerspiegelt zich perfect in hun aanbod. Het enthousiasme waarmee ze op zoek gaan naar de beste lokale ingrediënten, de precisie waarmee ze alles bereiden: fantastisch! We zijn zeer blij dat om hen aan onze eregalerij van HIB-houders toe te voegen.”