dermine t

“Hey Limburg: hoe besteed ik 5,9 miljard?”

Staatssecretaris voor Relance, Thomas Dermine, is zopas bij Limburgse ondernemers op bezoek geweest om zijn plan toe te lichten om de economie uit het slop te halen. Hij geeft toe dat de mosterd hiervoor werd gehaald bij het SALK-reconversieplan, waarmee Limburg de Fordsluiting heeft verteerd. Dermine heeft 85 projecten op stapel staan, goed voor een investering van 5,9 miljard euro. Kunt ge al iets mee doen...

“Limburg heeft een unieke plaats in het economische landschap”, zei Dermine dinsdagavond bij Voka Limburg. “Met het SALK-project hebben jullie al bewezen dat jullie over de nodige kennis beschikken van reconversie en toekomstgericht investeren. Het nationaal relanceplan, waar Limburg een grote rol in zal spelen, zal de positie van de provincie verder versterken.”

Dermine heeft concreet 85 projecten in zijn relanceplan opgenomen die de komende jaren voor het herstel na corona moeten zorgen. Door gerichte investeringen van maar liefst 5,9 miljard euro, wil de federale regering de competitiviteit van onze bedrijven opkrikken. Thema’s zijn duurzaamheid, digitalisering, mobiliteit, inclusie en productiviteit.

Voka Limburg is alvast positief over de accenten van dit nationaal relanceplan. “Al blijft het belangrijk om de private sector maximaal te betrekken bij de uitvoering ervan”, zegt voorzitter Karin Van De Velde. “Diverse thema’s zijn dezelfde als die wij naar voor schuiven. Door samen hetzelfde pad te bewandelen, zal een krachtig herstel van de Limburgse economie niet uitblijven.”

De ondernemers die dinsdag met Dermine in gesprek konden gaan, wisten hem nog enkele aandachtspunten mee te geven. “Als we onze beoogde economische groei willen behalen, hebben we nood aan structurele beleidsinvesteringen”, vatte Johann Leten het samen. “Het is nu dringend tijd voor de overheid om dezelfde daadkracht als onze ondernemers te tonen.” Karin Van De Velde pikt in: “Toeleveringsproblemen, de krapte op de arbeidsmarkt, een complex vergunningenbeleid en een veelvoud aan administratieve lasten: als we onze Limburgse bedrijven willen ondersteunen in hun zoektocht naar innovatieve oplossingen, zal de overheid deze hindernissen moeten wegwerken.”