Brugge winkelstad

Brugse toerismesector herademt een beetje

BRUGGE - Uit zopas gepubliceerde cijfers blijkt dat de Brugse toerismesector - en dat zijn in de eerste plaats de horeca en de middenstanders groot of klein - een beter 2021 dan 2020 kende. Tot zo ver het goede nieuws. Maar dat de cijfers van 2021 nog lang niet de cijfers van het pre coronajaar 2019 bereiken, is ook een feit.   

4,5 miljoen bezoekers. Zoveel mensen kwamen in 2021 naar Die Scone afgezakt. Ter vergelijking: in 2020 waren er dat 30 procent minder en in 2019 waren er dat 42 procent meer.

Het valt volgens de voor toerisme bevoegde diensten op dat er steeds meer Belgen de weg vinden. Meer dan driekwart van de toeristen bleken in 2021 uit eigen land afkomstig. In 2020 was dat ook al het geval. Toen er van corona nog geen sprake was, zorgden de buitenlanders voor zowat de helft van het aantal bezoeken. De Stad Brugge zegt te betreuren dat die laatste groep nog altijd weg blijft. Het feit dat veel grote congressen niet zijn doorgegaan in de twee coronajaren, is uiteraard een belangrijke verklaring.

He Brugse stadsbestuur liet de voorbije uren nog weten dat de mondmaskerplicht in winkelstraten en openbare markten wegvalt per 1 februari. Of dat ook voor een nieuwe instroom van toeristen zal zorgen, moet nog blijken.