Een uniek gebied van 12 hectare landbouwgebied tussen Rupel en Schelde ligt nu nog onder een laken van vrieskou. Temidden van al dat pure natuurschoon onthult Bart De Pooter, als topchef en culinair ondernemer, het plan om zijn biotoop te ontwikkelen tot een dynamisch, veelzijdig en energiek ecosysteem. “De lente lijkt nog ver, maar ik wil geen tijd verliezen”, vertelt hij enthousiast. “Heel veel mensen studeren land- en tuinbouw of hebben een droom om eerlijke natuurproducten te telen, maar geraken niet verder om hun passie te realiseren.”
Grond zoekt boer vertrekt zowel vanuit de persoonlijke habitat als de ecologische visie van De Pooter. “Terwijl we met zijn allen elektrisch gaan rijden en minder willen vervuilen, kan je niet zero waste, zero plastic prediken zonder zelf initiatieven te nemen. Ik besef dat ik hier een fantastische leefomgeving heb, maar vandaag is die niet zo dynamisch. We verhuren onze grond aan een boer die er maïs op teelt. Waarom zouden we deze omgeving niet energierijker maken door gepassioneerde mensen een terrein te geven en te evolueren naar een voedselbos? Uiteraard zie ik het als een coöperatie die op termijn producten aan mijn restaurants zal leveren en die ons imago zal versterken. Toch willen we niet aan green washing doen, of het publiek een valse indruk geven dat we milieuvriendelijk zijn. We willen in de basis onze werkwijze onderbouwen met oprechte en eerlijke initiatieven. Van een zoektocht naar het unieke product evolueren we zo naar het hebben ervan.”
Bart De Pooter is in zijn geboortestreek blijven wonen omdat hij de omgeving uniek vindt. Geleidelijk aan breidde hij zijn domein uit tot 12 hectare landbouwgrond en natuurschoon. “Ik wil gewoon optimaal de grond benutten. Vorig jaar hebben we nog 18.000 houtstruwelen aangeplant die snoei klaar zijn om gehakseld te worden. Dit jaar breiden we de boomgaard van 300 fruitbomen uit met nog eens 200 exemplaren. En ik wil op termijn de mogelijkheid bieden om bloemenweides te integreren. Vandaag is de tijd rijp om samen met andere mensen een voedselbos uit te bouwen. Je kan alleen maar winnen: de vriendschap, de smaak, de natuur, het eten.”
Bart De Pooter is op zoek naar een team van ongeveer 10 mensen die samen met hem een uitzonderlijk ecosysteem op poten willen zetten. Diversiteit staat daarbij centraal. “Zoals ik verschillende nationaliteiten in mijn keuken heb, zo wil ik ook verschillende mensen met diverse bekwaamheden, van organisatorische talenten tot echte doeners. Wij bieden gratis de grond en zorgen voor een gegarandeerde afname waardoor je zeker bent van een inkomen. Natuurlijk verwachten we wel een engagement om in deze streek te komen wonen en een productie die voldoet aan de verschillende niveaus van onze restaurants. We willen aantonen dat ecologische landbouw rendabel kan zijn, door net te mikken op diversiteit, samenwerking en integratie met de lokale bevolking.”
Of je nu imker of kippenboer bent, een nieuwe variëteit van boontjes, tomaten of ajuinen wil kweken of samen met Bart De Pooter op zoek wil gaan naar oude soorten granen om die op Vlaamse bodem uit te testen en te laten floreren, iedereen kan zijn of haar droomconcept verdedigen om een joint venture aan te gaan. Alle geïnteresseerden kunnen komen proeven van de volledige 12 hectare natuurschoon op zaterdag 5 februari.