Vlaams minister van Omgeving Demir besliste onlangs dat nog zes gebieden volgende zomer kans maken om de titel van Nationaal Park binnen te halen. Dat deed ze op basis van de beoordeling door een onafhankelijke jury van de conceptnota’s die tien gebieden ingediend hadden. “Bij het Nationaal Park Taxandria had de jury heel wat bedenkingen”, zegt Gust Sels, voorzitter van De Zwarte Specht. “De gebiedscoalitie is niet in orde en het is verre van een aaneengesloten, coherent gebied. Er staat letterlijk in het juryverslag dat de kandidatuur ‘nu niet naar de shortlist voor het begeleidingstraject’ kan.”
Dat Taxandria nog wat meer obstakels moet overwinnen dan haar vijf ‘concurrenten’ weet ook Andy Pieters, kabinetschef en woordvoerder van minister Demir. “Daarom heeft de minister een apart traject, maar met dezelfde timing als de anderen, opgelegd. Er moet eerst draagvlak gecreëerd worden. Als dat niet lukt, wordt er uiteraard geen masterplan geschreven. De subsidie van 100.000 euro die vooropgesteld is voor dat begeleidingstraject? Die heeft nog geen van de gebieden ontvangen, dat wordt de komende maanden bekeken.”
Kabinetsmedewerker
Sels insinueert opnieuw dat Jelle Van den Berghe, een kabinetsmedewerker van minister Demir, “alles in het werk stelt om Taxandria toch mee te nemen” aangezien zijn vader Jan een van de stuwende krachten achter het potentiële Nationale Park is. “Jelle werkt inderdaad op het kabinet”, reageert Andy Pieters. “Maar de minister heeft voor haar besluit het juryverslag gevolgd en Jelle maakte geen deel uit van de onafhankelijke jury. Dat zou juryvoorzitter Geert Noels niet toegelaten hebben.”
Ook Jan Van den Berghe wil reageren. “De minister heeft haar besluit genomen op basis van het juryverslag. Daaruit blijkt dat er openingen zijn voor een Nationaal Park in de Noorderkempen. De jury heeft ons opgelegd om een traject af te leggen waarin we ruimte vinden voor natuur, landbouw en private eigenaars. Dat gaan we dan ook doen. En natuurlijk praat ik met mijn zoon. Dat is mijn ouderlijk en mijn democratisch recht”, zegt hij.
Slachtoffers
Sels benadrukt dat De Zwarte Specht zich blijft verzetten tegen de komst van het Nationaal Park. “Als private eigenaars zijn wij slachtoffers. Ons eigendomsrecht wordt gestolen voor het zogenaamd maatschappelijk belang. Een Landschapspark, een cultuurlandschap waar de mens actief deel van uit maakt, is nog aannemelijk. Maar een Nationaal Park is niet wenselijk en niet uitvoerbaar. Het levert alleen voordelen voor een kleine groep, en dat op de kap van de private eigenaars. We moeten de natuur niet onder een stolp zetten, wel ons gezond boerenverstand gebruiken om er verantwoord mee om te gaan.”