Aan de gevels van de winkelstraten van de Kouter tot de Langemunt hangen kleine bakjes met sensoren en camera’s. Met behulp van slimme software meten en analyseren ze vanaf vandaag de mensenstromen. Ze maken een onderscheid tussen voetgangers, fietsers en auto’s. Van gezichtsherkenning is daarbij geen sprake en persoonlijke gegevens worden niet geregistreerd. Wel schetsen ze in realtime een gedetailleerd beeld van de drukte, en dankzij zelflerende algoritmes zullen ze die drukte na verloop van tijd ook kunnen voorspellen.
“Gent is een ideale proeftuin voor innovatie. Data kan ons helpen om beter inzicht te krijgen in onze stad en ons beleid op vele domeinen te verbeteren en te verfijnen. Slimme technologie komt zo onze stad ten goede”, aldus Mathias De Clercq, burgemeester.
Het proefproject loopt drie maanden en maakt gebruik van vier verschillende innovatieve technologieën. Op het einde van de rit wordt bekeken welke technologieën het meest geschikt zijn om druktevoorspellingen te doen. Die voorspellingen zijn immers niet alleen waardevol in tijden van corona, ze kunnen ook handelaars en horeca-uitbaters helpen om goed geïnformeerde beslissingen te nemen.
Sofie Bracke, schepen van Economie: “We polsten eerder al bij Gentse ondernemers welke vragen ze zich stellen. Wanneer zet ik extra personeel in? Wanneer sluit ik mijn zaak? Waar is het zinvol om te investeren? Dit proefproject helpt hen om al die vragen beter te beantwoorden.”
Zo werkt het in Gent
In de Langemunt en Veldstraat gaat het om radiosensoren die al gebruikt worden voor de druktebarometer, op de Korenmarkt hangt een slimme telcamera.
Op de Kouter worden zowel camera’s als sensoren gebruikt. De sensoren tellen er ook het aantal passagiers in de voertuigen die de Kouterparking binnenrijden. Over het hele traject hangen tot slot camera’s die het type passant op basis van snelheid herkennen.
Vloed
Het proefproject kadert binnen het project Vloed (Voorspellingen voor Lokale Ondernemers en Economie rond Drukte) en wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project krijgt ook Vlaamse steun uit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen. Met Vloed willen de Stad Gent en de Stad Brugge economische actoren in de stad bruikbare informatie bieden rond drukte.