Het aanbieden van maaltijden via een take-away formule is gereglementeerd, bijvoorbeeld op vlak van etiketering. Denken we maar aan de vermelding van de gebruikte ingrediënten, allergenen en een bewaaradvies. Daarom kunnen restaurants, traiteurs, cateraars of dark kitchens met de Horeko-software nu ook consumentenlabels drukken voor hun afhaalmaaltijden.
Pieter van der Heyden, zaakvoerder van Horeko België: “Een horecaondernemer kan afhaalmaaltijden nu extra verzorgd aanbieden aan de klant en vooral volledig correct. Met een handgeschreven etiket is de kans op fouten of ontbrekende informatie groter, terwijl consumenten hier steeds meer waarde aan hechten.”
Keukenmanagementsysteem
De consumentenlabels zijn gekoppeld aan het Horeko keukenmanagementsysteem waar recepturen, de kostprijsberekening, de allergenendeclaratie, de voedingswaarden en het bewaaradvies al is opgenomen. Horecaondernemers kunnen de informatie aanvinken die ze aan het label willen toevoegen. Ook is er ruimte voor commerciële informatie zoals de verkoopprijs, de naam van het gerecht en zelfs een persoonlijke toets. zoals “Made with love” of de naam van de klant. Naast het verstrekken van informatie aan de consument, is het voor medewerkers ook een voordeel. Ze kunnen op het label meteen zien welke allergenen een maaltijd bevat.
Voor elke horecaonderneming
Met deze nieuwe functionaliteit wil Horeko de horecaondernemer een extra middel geven om zich te onderscheiden in deze uitdagende tijden. Pieter van der Heyden: “Er is steeds meer vraag naar meer transparantie op voedingsmiddelen en er is een strikt wettelijk kader rond etiketering. Bestaande etiketteringssystemen voor maaltijden zijn vooral bedoeld voor grotere voedingsproducenten maar wij maken deze functionaliteit nu voor elke horecaondernemer toegankelijk. Ons systeem wordt zo steeds completer en helpt de horecasector om te gaan met nieuwe trends en digitale ontwikkelingen.”