3

Primeur: Qwiek.up leidt kinderen af tijdens (pijnlijke) zorgmomenten in ziekenhuis

DIEST -  De Qwiek.Up, een toestel dat het mogelijk maakt om kinderen tijdens zorgmomenten en pijnlijke procedures de nodige afleiding te bezorgen, is voor het eerst in ons land ingezet op de pediatrische afdeling van AZ Diest. 

In België wordt de Qwiek.up al gebruikt in woonzorgcentra en op geriatrieafdelingen als welzijnsactiviteit. Maar dit toestel wordt nu ook voor het eerst op een Belgische pediatrieafdeling, het AZ Diest, ingezet om tijdens onderzoeksmomenten de passende afleiding te voorzien.

In Nederlandse ziekenhuizen werd dit toestel al langer gebruikt om kinderen te helpen ontspannen of af te leiden van de pijn bij bijvoorbeeld wondzorg of bij het plaatsen van een infuus of maagsonde, door een van belevingsmodules op het plafond of muur te projecteren.

Dit is ook waarvoor de Qwiek.up in AZ Diest sinds kort wordt gebruikt: met beelden van een onderwaterwereld, de Efteling of bubbels, vinden de pediatriepatiënten van AZ Diest de nodige afleiding tijdens hun onderzoek. “De projecties worden zowel door onze jongste patiëntjes als de tieners gesmaakt”, zegt hoofdverpleegster Lieve Smeyers van AZ Diest.

Het toestel kost 5.000 euro, en is gefinancierd met de hulp van de Ronde Tafel en Ladies’ Circle Diest.