Small Philippe Appeltans

Recordomzet voor BelOrta in 2021

SINT-KATELIJNE-WAVER – Groenten- en fruitveiling BelOrta sloot 2021 af met een recordomzet van 497 miljoen euro. “Een recordomzet en dat in een jaar met veel Covid-perikelen, een extreem natte zomer, de grondstoffenschaarste en de hoge energiekosten hun stempel hebben gedrukt op de verkoop tijdens het voorbije 2021”, zegt algemeen directeur Philippe Appeltans van BelOrta aan de GVA.

De topproducties van de afgelopen jaren bleven uit vanwege het minder zonnige weer. Voor de tomaten was er weliswaar een daling in volume, maar was er toch een normale oogst. “In het najaar zetten de torenhoge brandstofprijzen en de stevige aanvoer van tomaten uit zuiderse gebieden de najaar- en belichte teelt dan weer onder druk”, zegt Appeltans.

Ook bij de vollegrondgroenten kenden de BelOrta-producten een jaar met twee snelheden. Asperges kenden dankzij een relatief beperkte oogst en veel vraag, goede prijzen tot april. Vanaf mei zorgde een hogere aanvoer en mindere belangstelling voor een stroevere afzet. Ook voor de prei werden mooie prijzen geboden. Bloemkool kende een matig jaar. Maar door de verlenging van het oogstseizoen kan BelOrta nu ook in de wintermaanden lokaal geteelde bloemkool aanbieden. Ook voor het witloof is 2021 een goed jaar geweest. Verder was er een aanvoerstijging voor aubergines, komkommers, multicolorsla en tomatenspecialiteiten, terwijl voor courgette en losse en trostomaten een daling werd vastgesteld.

“In 2022 gaan we verder op het elan van onze nieuwe marketingcampagne en zetten we nog meer dan ooit onze telers als ambassadeurs in de kijker. BelOrta is dan ook van, voor en door producenten. Dankzij de niet-aflatende inzet en toewijding van onze telers konden we ook afgelopen jaar de Belgische consument continu bedienen van dagverse groenten en fruit, ongeacht lockdowns, horecasluitingen, gezondheidscrises, enzovoort. Nochtans kondigt 2022 zich aan als een jaar vol uitdagingen en onzekerheden. Stijgende logistieke, energie- en arbeidskosten, algemene inflatie, de volgende Brexit-fase, lange levertermijnen en heel wat onzekerheid rond beschikbaarheid van grondstoffen leiden tot zorgen”, besluit de BelOrta-directeur Appeltans.