“Turbulent heeft bewust gekozen om een technologie te ontwikkelen die geschikt is zowel voor het Westen als voor landen in opkomende economieën. Turbulent beoogt een duidelijke link met een aantal Sustainable Development Goals (SDG). Het potentieel om te internationaliseren zorgt ervoor dat Turbulent Hydro een mooi uithangbord kan worden voor Vlaanderen. Het belicht alles wat een duurzaam innovatieproject moet zijn. Dit soort oplossingen kunnen op termijn universele toegang tot elektriciteit waarmaken, zonder de nefaste bijkomende negatieve gevolgen voor de mondiale uitstoot van broeikasgassen”, motiveert de jury de keuze voor het Leuvense bedrijf. Volgens de jury plaatst het project van Turbulent Hydro technologische innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid onder één noemer.
25 miljoen tegen 2027
“Turbulent is erg opgetogen met deze CleanTech Hero-erkenning en is erg dankbaar”, zegt CEO Walter Buydens. “We zullen het vertrouwen van de jury niet beschamen. Turbulent werkt samen met de natuur en met oog voor de lokale gebruikers en lokale tewerkstelling. Nu we aan TRL niveau 9 zitten en dus het stadium van proven-technology hebben bereikt, zowel in Europa als op drie andere continenten en in uiteenlopende klimaatomstandigheden, zijn onze ambities niet meer te stoppen. We voelen ons dan ook een echte Cleantech Hero. De energietransitie zal in dit decennium een enorme boost krijgen. Dit maakt ons enthousiast. Met Turbulent hebben we een positieve impact op sociaal en milieuvlak. Als bedrijf hebben we daarnaast zeker oog voor het financiële plaatje. In deze scale-up fase streeft Turbulent naar een omzet van 25 miljoen euro tegen 2027. Om dit te realiseren zijn we op dit eigenste ogenblik bezig aan een kapitaalsronde waar we ambiëren om 4 miljoen euro op te halen bij impact investeerders.”
Over Turbulent Hydro
Turbulent Hydro verandert de manier waarop nieuwe waterkracht wordt ontwikkeld. Een Turbulent-microwaterkrachtcentrale vereist geen dammen, geen rivierbelemmeringen en geen grote infrastructuur. Het systeem heeft genoeg aan 1,5 meter hoogteverschil in water om energie op te wekken. Daardoor resulteert deze technologie in een visvriendelijke, onderhoudsarme waterkrachtinstallatie die efficiënt de klok rond schone elektriciteit produceert. Turbulent Hydro runt projecten in Chili, Taiwan, Filipijnen, Indonesië, Congo, Thailand, Portugal, Estland, Slovenië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, en België. Door het installeren van gedistribueerde clusters van turbines kunnen hele regio’s worden voorzien van 100% groene, schone, stabiele en betrouwbare elektriciteit.
Jury
De jury voor deze Cleantech Flanders Hero Circulaire Energie bestond uit Claire Tillekaerts (FIT), Dirk Fransaer (VITO), Pieter-Jan Provoost (Agoria), Frederik Loeckx (Flux50), Marc Nuytemans (De Blauwe Cluster) en Frans Snijkers (Cleantech Flanders).