made in

Vanuit de coulissen: verontwaardiging en weerstand

Het zal nooit goed zijn, dat is misschien de enige zekerheid die er nog is. Ook nu het Overlegcomité toch tot een aantal verstrengingen overgaat, gaat men de reacties sprokkelen bij diegenen die het meest geraakt worden. Verontwaardiging en weerstand is dus hetgeen we nu voornamelijk zullen onthouden.

We krijgen na een nieuw Overlegcomité amper reacties te horen uit de horecasector, zij behouden de huidige maatregelen. Wel worden die andere sectoren, zoals de bioscopen en cultuur, uitgebreid aan het woord gelaten, want zij reageren verontwaardigd.

Je kan het de mensen en de ondernemers natuurlijk ook niet kwalijk nemen. Vaak krijgen we andere regels en wetten als de beleidsmakers veranderen, maar in dit geval is het erger. Hier worden regelmatig bochten gemaakt door dezelfde personen, en dat pikken de mensen niet. Zij vragen bijvoorbeeld een coronabarometer die iets meer duidelijkheid zou kunnen bieden aan burgers en ondernemingen. Ze willen niet geconfronteerd worden met een jojo-beleid of telkens andere wetten en regels. Er is nood aan een visie en aanpak op langere termijn.

Het lijkt op de werkvloer van sommige bedrijven of afdelingen. Daar leiden nieuwe bazen soms tot nieuwe wetten, zoals het spreekwoord zegt. Bepaalde zaken worden plots anders aangepakt omdat er een probleem was op dat ene punt. Maar uit onwetendheid worden andere elementen uit het verleden of binnen de werking niet in overweging genomen of zelfs uit het oog verloren. Dan is het maar de vraag of je door te veranderen altijd beter doet.

Ohja, onze veerkracht zal het allemaal wel oplossen, want wij zijn gemaakt om mee te evolueren. Maar soms begrijp je bepaalde beslissingen niet, en dan krijg je het niet meer uitgelegd. De verontwaardiging en weerstand neemt dan de bovenhand. Laat ons die veerkracht vooral tonen, want we zijn er nog niet mee klaar.