Initiatiefnemers

Nieuwe app laat planten praten

BORNEM - Vincent en Frederic, twee vrienden uit Bornem creëerden een app die je planten zelf laat vertellen wat ze wanneer nodig hebben. Zelf hebben ze geen groene vingers of ervaring in het verzorgen van tuin- of kamerplanten en dat leidde tot heel wat frustraties.

Vol enthousiasme thuiskomen met nieuwe planten en enkele dagen later hangen de blaadjes al slap. Soms verdwijnen ook de mooie bloemetjes als sneeuw voor de zon of geeft de plant er in zijn geheel de brui aan. “Wij merkten dat we vaak niet wisten hoe we onze planten juist moesten verzorgen of dat we ze simpelweg vergaten water te geven”, zeggen Vincent en Frederic.

Na een uitgebreid marktonderzoek bleken heel wat mensen moeilijkheden te hebben bij het verzorgen van planten. Wat een duurzame en groene markt zou moeten zijn, is vaak de donkergroene zijde van onze wegwerpmaatschappij. Naast het weggegooide geld wilden Vincent en Frederic ook de onwetendheid en verspilling binnen de plantenwereld aanpakken.

Heeft je plant nood aan zon of eerder aan schaduw? Wanneer is het tijd om je plant te verpotten? Is bemesten noodzakelijk? Wanneer start je best met snoeien en hoe pak je dit aan? Hoeveel water heeft je plant nodig? Dit allemaal bijhouden voor een drietal planten is nog haalbaar maar vanaf vier of meer wordt het toch al wat complexer om de juiste zaken te onthouden en dit alles op het juiste moment uit te voeren.

Vincent en Frederic vonden het tijd om tuinieren of planten verzorgen toegankelijker te maken voor een breed publiek. Dit was de aanzet voor de creatie van een nieuwe innovatieve plantenapp: BotanIQ. Een app die jou op het juiste moment precies vertelt wat je plant nodig heeft en zo je planten langer laat leven. Het verzorgen van planten wordt gemakkelijker voor iedereen met groene vingers en haalbaar voor mensen met minder groene vingers.

https://botaniq-app.be