Filip werkt als interimmanager. Enkele jaren geleden lanceerde hij al Golden Mountain Moonshine. “Dat wordt compleet natuurlijk gestookt, naar analogie met de heimelijk gestookte Moonshine uit de jaren ’20 in Amerika.”
Het tequilaverhaal start in 2018, wanneer Filip Mexico bezoekt. “Ik ben gefascineerd door spirits met een mooi traditioneel verhaal. Tijdens onze reis verbaasde ik me over de manier waarop tequila gemaakt wordt. Die bleek bijzonder ambachtelijk en met een ongekende passie. Tequila is een mooi en nobel product met een heel rijke traditie waar ik me in ben gaan verdiepen. En uiteraard was ik getriggerd om ook zelf tequila te maken.”
De stap naar een eigen merk was met de ervaring van Golden Mountain Moonshine alvast iets kleiner. “De horeca-ervaring van Michiel, die sinds enige tijd mee Golden Mountain leidt, is voor deze spirit zeker een pluspunt.”
“Niet dat het echt eenvoudig was”, vult zakenpartner Michiel Gelens aan. “Tequila mag enkel gemaakt worden in de provincie Jalisco en maakt echt deel uit van de Mexicaanse cultuur. In een eerste fase zochten we een Master Tequilero die bereid was onze tequila te ontwikkelen. Vervolgens registreerden we onze merknaam Casoro in Mexcio.”
Ook de toelating van de Consejo Regulador del Tequila (CRT), een interprofessionele organisatie die alle producenten en actoren overkoepelt, was essentieel. “Zonder zo’n toelating maak je gewoon geen tequila en kan je de naam tequila niet gebruiken”, vervolgt von Arx. Casoro is voor 100% Blue Weber Agave zonder toevoeging van suikers, de hoogste categorie volgens CRT. Het smaakpatroon van Casoro is uiterst zacht met een mooie ronde agavesmaak.
Corona maakte het er niet makkelijker op. “Over en weer reizen was een tijd niet mogelijk, dus gingen er tijdens de proeffase geregeld tequilastalen over en weer. Nu staat er – na drie jaar van testen, finetunen en rijping – eindelijk een lading klaar bij transport Hendrickx in Hulshout. Dat bedrijf helpt ook mee inklaren: een huzarenstukje in de huidige transportcrisis”, aldus von Arx.
In Amerika is tequila een van de meest geschonken spirits, en beroemdheden pronken er met eigen merken. Tussen die tequilamakers staan vanaf nu ook twee Belgen. “Onze ambitie is tequila populair te maken in ons land: puur, of in heerlijke cocktails. Het is een eerlijk en zuiver natuurproduct, zonder toegevoegde suikers, dat zeker een plaats naast andere topspirits in de bar verdient.”